Videospeler inladen...

Vilvoorde in de ban van een grote uil: "Echt indrukwekkend"

Vilvoorde is sinds enkele dagen in de ban van een oehoe. Verschillende bewoners merkten het dier al op in het centrum van de stad, maar dat deert hem niet. Hij komt zelfs doodleuk op de balkons zitten. 

Onder meer Houari El Hannouti en zijn dochter uit de Hendrik Concienscestraat konden al van nabij kennismaken met het impressionante dier.

Ontsnapt?

“Het was echt indrukwekkend”, vertelt El Hannouti. “We vermoeden dat het een tam dier is, want het heeft duidelijk geen angst van mensen. Hij is waarschijnlijk ergens ontsnapt, want er hangt een stuk van een lederen riem aan zijn poot. We hebben intussen melding gedaan bij de politie en zij hebben nog telefoontjes gekregen van andere bewoners.”

Bekijk hieronder de beelden die de bewoners konden maken (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Indrukwekkend dier

De uil zou zijn schuilplaats hebben in de buurt van de koeltorens, maar is dus niet bang om dicht bij mensen te komen. “Waarschijnlijk vindt of krijgt hij ook links en rechts voedsel. Een buurtbewoonster vertelde me dat ze hem een paar dagen geleden ook ’s nachts al eens gehoord had. Het is echt fenomenaal. Dat filmpje hebben we voor alle duidelijkheid van achter glas opgenomen (lacht). Hij zat dus op het balkon van de kamer van mijn dochter. Die was er niet helemaal gerust op, maar bang moeten we duidelijk niet zijn. Het is gewoon super dat we zo’n beest van zo dichtbij eens kunnen gadeslaan. Als hij zijn vleugels openslaat, is hij wel 1,5 meter breed.”

De oehoe is een van de grootste uilensoorten ter wereld. In ons land kan je de vogel vinden in de Ardennen. 

De oehoe zit er al ongeveer drie maanden. Toen kregen wij de eerste oproep. 

Patrick Kix, Wildlife Intervention Team

Wat blijkt nu? De uil waart al drie maanden door Vilvoorde. Het Wildlife Intervention Team kreeg toen een eerste oproep binnen. Patrick Kix ging langs met een team om het dier te vangen, maar al snel bleek dat de oehoe in een topconditie was. Hij vloog snel weg toen hij de vangnetten zag. 

Een maand later kwam nog een oproep binnen, toen zat de oehoe in een boom in het stadspark. Maar ook nu was hij de vangers te snel af. "Het is ons echt totaal niet gelukt, dat dier is duidelijk heel gezond. Hij zit op de perfecte locatie, dicht bij een kanaal. Daar zijn veel muizen en ratten waar de uil zich te goed aan kan doen." Patrick kan zelf niet met zekerheid zeggen of de uil tam is of niet. Een tamme uil zou misschien niet goed overleven in de natuur, omdat hij zijn jachtinstinct kwijt is. Dat lederen riempje aan zijn poot is niet per se een teken dat hij niet wild is. "Die riem kan aan zijn poten gesukkeld zijn, en als we hem ooit kunnen vangen en hij blijkt wild te zijn, dan halen we het onmiddellijk van zijn poot, zodat hij helemaal vrij is." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen