VRT NWS zoekt testers voor gepersonaliseerd nieuwsaanbod

Vind je dat er een overaanbod aan nieuws is en dat het soms moeilijk is om keuzes te maken? Met de VRT MYNWS-app, de naam verklapt het al, bieden we VRT NWS-lezers in een proeftraject nieuws op maat aan. Binnen dit project testen we software die analyseert wat je leest, bekijkt of beluistert en op basis hiervan suggesties doet. Je krijgt dus een persoonlijke nieuwsfeed gebaseerd op jouw interesses, naast de hoofdpunten en de meest recente artikels van VRT NWS.

In het kader van een Europees onderzoeksproject wil VRT Innovatie onderzoeken of mensen beter of slechter geïnformeerd worden wanneer ze gericht nieuws ontvangen. Met die insteek willen we zoveel mogelijk Vlamingen bevragen over hun ervaring met een nieuwsselectie op maat. De resultaten van dit experiment worden geïntegreerd in de technologie die VRT samen met internationale partners uit de technologie- en mediawereld ontwikkelt. Na afloop van dit project is het de bedoeling om deze software ook op de markt te brengen voor andere mediaorganisaties. 

Hoe werkt het?

De VRT MYNWS testapp registreert welke artikels, beeld- of audiofragmenten je aanklikt en maakt gebruik van artificiële intelligentie om soortgelijke berichten te selecteren voor jou. Klik je keer op keer op binnenlandse artikels en politieke opiniestukken? Dan zal je gelijkaardige suggesties ontvangen. 

Een ander algoritme deelt mensen in groepen in op basis van wat ze lezen, beluisteren en bekijken. Je krijgt een digitaal profiel toegewezen dat bepaalde gelijkenissen vertoont met anderen. Als jij en persoon X zeven nieuwsberichten gemeenschappelijk hebben, is de kans groot dat de laatste twee artikels die persoon X las jou ook zullen interesseren. De combinatie van bovenstaande werkwijzen is vergelijkbaar met hoe Netflix en Spotify aanbevelingen doen. 

Opdat lezers niet in een bubbel zouden terechtkomen integreert VRT MYNWS nog een derde systeem dat willekeurige artikels voorstelt. Zo blijf je verrast en word je af en toe uit je lees-, kijk- en luistercomfortzone gehaald. Op die manier doorprikken we de zogenaamde filterbubbel.

Jouw mening telt

Wat is nu de meerwaarde van een app die ‘jouw’ nieuws brengt? We vermoeden dat gebruiksgemak een van de meest voor de hand liggende antwoorden zal zijn. Maar we horen het liever van jou. Hoe meer tips van het publiek bijdragen tot de verdere ontwikkeling van deze software, hoe beter die kan worden. Test je graag mee? Schrijf je dan in via de VRT Pilootzone

Wil je meer weten over het Europese project CPN (Content Personalisation Network)? Surf dan naar https://www.projectcpn.eu.

Meest gelezen