(archieffoto)

Het was 18,3 graden op Antarctica: hoogste temperatuur ooit gemeten op de Zuidpool

Op het noordelijke weerstation Esperanza, op de Zuidpool, is een maximumtemperatuur gemeten van 18,3 graden Celsius. Het vorige record van 17,5 graden dateerde van maart 2015. Ook elders werd er een uitschieter genoteerd. 

Het was de officiële Argentijnse meteorologische dienst die het record wereldkundig maakte via Twitter. Het weerstation in kwestie houdt data bij sinds 1961. Het nieuwe record komt niet als een verrassing, ook al is het zomer op Antarctica en al ligt het schiereiland relatief noordelijk: de opwarming van de planeet gaat duidelijk sneller aan de polen. 

Om de zoveel tijd zijn er ook alarmerende wetenschappelijke rapporten over het smeltende ijs op de Zuidpool. Een deel van de gletsjers wordt tegelijk van onderen aangetast en verzwakt door het warmere zeewater. 

Professor Nerilie Abram, klimaatwetenschapper aan de Australian National University, heeft research gedaan op James Ross Island, dat vlak bij de Esperanza-basis ligt op Antarctica: "Het is een gebied dat heel snel opwarmt. Af en toe kan je er zelfs in T-shirt rondlopen", vertelde ze de Guardian. "Zelfs kleine gradaties van opwarming kunnen leiden tot een grote massa energie die het ijs doet smelten." 

Het record op de Esperanza-basis zal wellicht nog verder worden onderzocht door een aparte groep wetenschappers in het kader van verder klimaatonderzoek. Het record aan Esperanza was overigens niet de enige uitschieter: de Marambio-basis (op een eiland in de buurt) tekende een temperatuur van 14,1 graden op, de hoogste temperatuur die daar ooit werd gemeten in een februarimaand sinds 1971. Het vorige record dateerde er nog maar van februari 2013. En ook het feit dat het vorige warmterecord dateerde van maart 2015, wijst duidelijk op de klimaatopwarming.  

De klimaatverstoring zet plaatselijke eco- en weersystemen op de Zuidpool steeds meer onder druk, wat grote gevolgen kan hebben voor de regio maar ook veel breder. Momenteel zijn er ook al grote gevolgen merkbaar, met steeds sneller smeltende gletsjers. 

Het is een gebied dat heel snel opwarmt. Soms kan je er in T-shirt rondlopen

Meest gelezen