Waterkwaliteit Schelde wel beter, maar nog niet goed genoeg

De waterkwaliteit van de Schelde wordt beter, maar is nog steeds niet goed genoeg. De rivier voldoet niet aan de normen die Europa oplegt en krijgt daarom de beoordeling ‘slecht’ en ‘ontoereikend’.

Het water van de Boven-Schelde was in de periode van 2015 tot 2018 ‘ontoereikend’. Voor de Beneden-Schelde was ze zelfs ronduit slecht. “Toch gaat het over het algemeen beter”, klinkt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij. “Maar er is inderdaad nog werk aan de winkel.”

Strenge Europese regels

“De waterkwaliteit is zeker verbeterd als je de situatie vergelijkt met 15 jaar geleden”, legt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij uit. “Er zit bijvoorbeeld opnieuw vis in het water, maar wij voldoen zeker niet aan de normen die Europa ons oplegt. Voor Europa moeten alle parameters goed zijn, en als er één ding niet goed is, dan krijg je dus een slechte beoordeling. Dat is nu gebeurd.”

Vervuiling vanuit Wallonië

“De waterkwaliteit is nog niet optimaal omdat er veel negatieve invloed is vanuit de landbouw en de industrie”, gaat Smet verder. “Daarnaast mogen we niet vergeten dat de Schelde een grote rivier is. Er monden verschillende zijwaterlopen in uit, waaronder zeer vervuilende waterlopen zoals de Grote en Zwarte Spierebeek. Dat zijn waterlopen vanuit Wallonië, en daar hebben wij geen invloed op. Water stopt niet aan een grens.”

kasto80

Meest gelezen