Ciara raast over ons land: 58 vluchten op Zaventem geschrapt, 3 gewonden in Schotland, 1722 geactiveerd

België zet zich schrap voor de storm Ciara die vandaag over ons land trekt. Er is kans op rukwinden tot 130 km/u. Het KMI heeft code oranje bekrachtigd. Het treinverkeer kan vertragingen oplopen, de eerste en tweede klassewedstrijden in het voetbal worden uitgesteld, parken en bossen sluiten, en enkele scholen blijven dicht tot dinsdag. Het nummer 1722 is geactiveerd en Brussels Airport schrapt 58 vluchten. In Schotland waar Ciara vannacht passeerde, vielen al drie gewonden in een pub. Een overzicht.

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert vanwege storm Ciara het nummer 1722 voor niet-dringende interventies. Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast worden aangekondigd.

De bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies waarbij er er geen risico is op levensgevaar naar 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.

Het is bovendien niet de bedoeling naar 1722 te bellen voor schade waarbij geen brandweerinterventie nodig is. In dat geval is een gekwalificeerde professional aangewezen.

Wie getroffen is door stormschade en wateroverlast kan ook via de website stormschade.vlaanderen online brandweerhulp aanvragen OF een professionele dienstverlener, zoals een dakwerker, boomzager of opruimingsfirma, contacteren. De online-aanvraag komt meteen bij de meldkamer van de brandweer terecht, dus moeten mensen niet meer wachten tot een operator van het nummer 1722 hen te woord staat.

Treinverkeer mogelijk vertraagd of verstoord

De NMBS verwacht serieuze hinder. Door het stormweer kan de spoorwegmaatschappij op bepaalde delen van het netwerk de snelheid van haar treinen matigen: "We nemen deze maatregelen om de veiligheid van het treinverkeer en de reizigers van de NMBS te vrijwaren, maar op bepaalde trajecten kan dat wel vertragingen met zich meebrengen."

Ook kan het treinverkeer hinder ondervinden van obstakels op de sporen, zoals takken of andere voorwerpen. Onderhoudsploegen staan paraat om de sporen in dat geval zo snel mogelijk te ontruimen. De NMBS raadt treinreizigers aan om hun website of app te raadplegen bij het plannen van hun reis. 

Brussels Airport neemt ook maatregelen. In totaal zijn er 58 vluchten geschrapt. Het gaat om vluchten van Lufthansa, British Airways, KLM en Eurowings.

Woordvoerster Nathalie Pierard sluit niet uit dat er nog meer vluchten zullen worden geannuleerd en roept passagiers op om de website van Brussels Airport te raadplegen vooraleer naar de luchthaven af te reizen.

Geen voetbal op zondag

Er zal vandaag niet gevoetbald worden in de Jupiler Pro League (eerste klasse) en de Proximus League (tweede klasse). De vier geplande wedstrijden zullen niet doorgaan door het stormweer, dat meldt Thibault De Gendt, de competitiemanager van de Koninklijke Belgische voetbalbond op Twitter.

“De kalendermanager probeert de wedstrijden zo spoedig mogelijk in te plannen”, klinkt het. De wedstrijden worden ingehaald op woensdag en donderdag.

Parken en bossen sluiten

In de provincie Oost-Vlaanderen sluiten alle parken en bossen alvast tot de storm voorbij is, in de steden Brussel en Antwerpen gebeurt hetzelfde. Veel andere gemeenten in heel Vlaanderen volgen hun voorbeeld.

Het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid roept stellig op om bossen tijdens code oranje te mijden. Enkele jeugdbewegingen die hun activiteiten morgen laten doorgaan, hebben laten weten dat ze die zullen aanpassen aan het stormweer.

Enkele scholen blijven dicht

Een paar scholen hebben beslist om morgen de lesactiviteiten niet te laten doorgaan. "Het gaat in Antwerpen om scholen die in een bos of park gelegen zijn", vertelt Nathalie Jennes van het Gemeenschapsonderwijs. Beschadigde bomen zouden namelijk gevaarlijk onstabiel kunnen zijn voor scholen die zich in bossen of groengebieden bevinden.

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft alle afdelingen opgeroepen om rekening te houden met het aangekondigde stormweer. "We gaan ervan uit dat onze leiding op de hoogte is van dit aangekondigde noodweer en vertrouwen erop dat het programma - met eventueel geplande activiteiten in parken, bossen, op het water of tochten te voet en per fiets - hierop wordt aangepast en richtlijnen worden opgevolgd", meldt Scouts en Gidsen Vlaanderen.

De kust zet zich schrap

De windrichting van de storm loopt parallel met de kust, dus overstromingen verwachten ze er momenteel niet. "We moeten de stormkeermuur voor noodsituaties voorlopig niet plaatsen", vertelt de Oostendse burgemeester Bart Tommelein.

De Oostendse brandweer neemt wel voorzorgen met extra vrachtwagens vol zandzakken en enkele boomzagen. "Er wordt ook extra personeel opgevorderd om veilig de nacht door te komen", klinkt het daar.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ook maatregelen in de rest van Europa

Andere Europese landen nemen gelijkaardige maatregelen. De Duitse spoorwegmaatschappij raadt treinreizigers aan om hun tripjes uit te stellen, en belooft iedereen die al een ticket had geboekt terug te betalen. 

De luchtvaartmaatschappij KLM heeft laten weten dat ze zo'n 40 Europese vluchten annuleert vandaag. Passagiers van KLM, maar ook van Air France en Delta Air Lines kunnen wel hun vlucht omboeken.

Nog in Nederland is de start van het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen twee uur vroeger dan oorspronkelijk gepland. "De eerste eenzame fietser start vandaag niet om 12 uur, maar al om 10 uur", meldt de organisator. De storm Ciara wordt in de loop van de middag onvoorspelbaar, klinkt het.

Ook slecht nieuws voor de Ierse stad Galway. De stad viert al een hele week dat ze een van de culturele hoofdsteden van Europa is dit jaar. Vanavond stond een heuse openingsceremonie op het programma, maar die is dus afgeschaft door het stormweer. "De teleurstelling is groot", klinkt het bij de organisatoren.

Schotland kreeg al te maken met Ciara. In Perth raakte een schoorsteen los door de hevige rukwinden waardoor het dak van een pub deels instortte. Er vielen drie gewonden.

Bekijk hier beelden van het stormweer in Schotland:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het weerbericht van 8 februari (19.30 uur):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen