Kersvers agent in opleiding verovert harten op Twitter met orgeldeuntje na beëdiging: "Gewoon gaan met die banaan"

De Nederlandse politieagent in opleiding André Nieuwkoop (29) heeft een internethit beet met een filmpje waarin hij zijn virtuoze orgelspel aan de wereld toont. Nieuwkoop sloot daarmee zijn eigen beëdiging, en die van 135 collega's, feestelijk af. De video is intussen al meer dan 100.000 keer bekeken.

Vrijdag werd een lichting politie-aspiranten beëdigd in de Sint-Laurenskerk in Rotterdam. Daar staat toevallig ook het grootste kerkorgel van Nederland. Voor de liefhebbers van cijfers: 't is 23 meter hoog, het heeft 4 manualen, 85 registers en maar liefst 7.600 pijpen.

Koud kunstje voor aspirant André Nieuwkoop, die zelf orgel speelt. "Ik dacht: 'Ja, zo'n orgel, het is toch zonde als ik dat niet doe? Nu moet ik het doen'", vertelt hij aan de regionale omroep Rijnmond

Bij het afsluiten van de ceremonie trok hij naar het imposante instrument om er "Funiculi Funicula" ten berde te brengen. "Ik wilde sowieso een vrolijk stukje, niet te lang. En dan gaan met die banaan."

Hij liet zich filmen, hamerend op de toetsen met zijn politie-uniform, inclusief veiligheidsschoenen, nog aan, en gooide de video op Twitter. Daar is die, op het moment van schrijven, al 105.000 keer bekeken.

Nieuwkoop zegt vooral positieve reacties te hebben gekregen. "Er waren hier en daar ook negatieve reacties: sommige mensen zeggen: 'Ga boeven vangen', zo klinkt het nog bij Rijmmond. "Maar zolang het mijn werk niet belemmert, blijf ik gewoon orgel spelen en hoop ik mensen blij te maken met muziek."

Meest gelezen