Videospeler inladen...

Resultaat Ierse verkiezingen wordt een nek-aan-nekrace met drie partijen

De Ieren hebben gisteren een nieuw parlement verkozen. Voor het eerst gebeurde de stembusgang op een zaterdag. De stembureaus sloten om 23 uur onze tijd.  Uit de exitpolls blijkt dat het resultaat van de verkiezingen een nek-aan-nekrace wordt voor drie partijen. Volgens de peiling van de krant The Irish Times en tv-zender RTÉ behaalt Fine Gael 22,4 procent van de stemmen. Sinn Féin en Fianna Fáil volgen op de voet met respectievelijk 22,3 en 22,2 procent van de stemmen.

Het is nog onduidelijk welke partij de Ierse parlementsverkiezingen zal winnen. Uit de exitpolls blijkt dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen Fine Gael, Fianna Fáil en Sinn Féin. Het resultaat van de drie partijen verschilt slechts 0,1 procent.

De centrumrechtse regeringspartij Fine Gael van de Ierse premier Leo Varadkar komt uit op 22,4 procent van de stemmen. Het centrumrechtse Fianna Fáil is volgens de exitpolls goed voor 22,2 procent.

De Ierse links-nationalistische republikeinse partij Sinn Féin is tussen de twee traditionele partijen gekropen. De politieke vleugel van de vroegere katholieke terreurbeweging IRA zou goed zijn voor 22,3 procent van de stemmen. 

Fine Gael van premier Varadkar heeft sinds 2016 de touwtjes in handen in Ierland, zij het zonder parlementaire meerderheid. Varadkar krijgt de steun van Fianna Fáil. Met de vervroegde verkiezingen hoopte hij zijn positie te versterken, nu er moeilijke post-brexitonderhandelingen met de Britten aankomen.

Net voor de start van de verkiezingen voorspelden peilingen echter een onverwachte, maar solide overwinning voor Sinn Féin. Die partij wil de hereniging van Ierland met het Britse Noord-Ierland en gold vroeger als de politieke arm van de ondergrondse organisatie IRA. Met een focus op sociale thema's en met zijn links georiënteerde recepten lijkt Sinn Féin een gat in de markt te vullen. Volgens de exitpolls heeft Sinn Féin vooral stemmen gewonnen bij de jonge kiezers tussen 18 en 24 jaar oud. Zij hebben de zogenoemde "troubles", het geweld tussen het IRA en de Britse ordediensten in Noord-Ierland, niet meer meegemaakt. 

De groenen van de Green Party halen volgens de exitpolls net geen 8 procent. Labour wordt 4,6 procent van de stemmen toegeschreven.

Meest gelezen