Videospeler inladen...

Vijf nieuwe gevallen van coronavirus in Frankrijk, nu al elf in het totaal

In Frankrijk zijn opnieuw vijf besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Volgens de overheid gaat het om een groep mensen die besmet is geraakt door een Brit die was teruggekeerd uit Singapore. In Frankrijk zijn in totaal nu al elf mensen besmet geraakt, in Singapore 40.

Minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn had vanochtend slecht nieuws. Het aantal besmettingen met het uit China afkomstige virus in Frankrijk is met vijf nieuwe gevallen nu opgelopen tot elf mensen.

Het gaat om de tweede besmetting in Europa vanuit Singapore

Volgens minister Buzyn gaat het om een "cluster", dus een beperkte groep mensen die elkaar kenden. Het gaat om Britten, vier volwassenen en een kind. De oorsprong van de besmetting zou een Brit zijn die eind januari was teruggekeerd uit de Aziatische stadstaat Singapore.

Die Brit heeft dan met een groep andere mensen gelogeerd in een chalet in de Franse Alpen in de Haute Savoye. Vijf mensen raakten besmet en zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Lyon, Saint-Etienne en Grenoble. Geen van hen zou in levensgevaar zijn. 

In de buurt zijn ook twee scholen gesloten. Een van de besmette Britten -een meisje van negen- zou daar een tijdje school gelopen hebben. De Franse regering raadt overigens af om naar China te reizen, tenzij u daar absoluut moet zijn.  

Nu al 40 besmettingen in Singapore

Het gaat overigens al om de tweede besmetting vanuit Singapore. Eerder was ook al een Brit die vanuit dat land was teruggekeerd naar Groot-Brittannië opgenomen in een ziekenhuis. Alle andere besmettingen komen uit China. 

Nochtans heeft het moderne Singapore een erg goede reputatie inzake hygiëne en gezondheidszorg. Tegelijk is het land echter een draaischijf voor toerisme en zaken in Zuidoost-Azië. Vandaag heeft de regering van Singapore overigens melding gemaakt van zeven nieuwe gevallen van besmetting. Het aantal mensen met coronavirus in Singapore stijgt daardoor tot 40. (Lees verder onder de foto).

De skyline van Singapore, nu al bron van twee besmettingen in Europa.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hongkong legt China quarantaine op

De regering van de autonome regio Hongkong in Zuid-China heeft nieuwe maatregelen afgekondigd tegen het coronavirus. Voortaan wordt iedereen die vanuit China komt verplicht twee weken in quarantaine geplaatst.

Dat kan in een gesloten centrum van de overheid, maar mensen kunnen ook in hun eigen woning of appartement of hotel logeren, maar ze moeten dan wel binnenblijven. Wie dat niet doet, riskeert een gevangenisstraf. 

De regering van Hongkong staat onder zware druk van de eigen bevolking om de grens met China te sluiten. Zo ver komt het voorlopig niet, maar wel zijn mogelijkheden om over en weer te reizen ingeperkt. (Lees verder onder de foto).

Zowel in China, Hongkong als Singapore zijn mensen aan het hamsteren geslagen en zijn er veel lege rekken zonder mondmaskers, voeding of drank in de winkels. Omdat veel luchtvaartmaatschappijen niet langer naar China willen vliegen, zitten veel Chinese toeristen vast in het buitenland. Dat is onder meer het geval op de luchthaven van het Indonesische eiland Bali. De Amerikaanse cruiserederij Royal Caribbean weigert voorlopig alle klanten met een paspoort uit China, Hongkong of Macau, ongeacht of die recent nog in eigen land zijn geweest.

Deze Chinese vrouw zit met haar dochtertje vast op de luchthaven van Bali.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De cijfers over het coronavirus

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) -en die zij grotendeels gebaseerd op die vanuit China- zijn er nu meer dan 34.500 mensen besmet geraakt in China. Buiten China zijn er 270 gevallen in 25 landen. 

In totaal zijn er nu 724 mensen overleden aan het virus, de meesten onder hen in China. Daar zijn overigens ook een Amerikaan en een Japanner overleden, telkens in de stad Wuhan, waar de ziekte is uitgebroken. Er zijn ook telkens een sterftegeval in Hongkong en in de Filipijnen. Opvallend is dat het aantal doden dat van de beruchte SARS-epidemie uit 2002 en 2003 begint te benaderen. Toen zijn 774 mensen gestorven. 

Een virus zonder naam?

Het is een detail, maar de WHO is er nog altijd niet in geslaagd om een naam te bedenken voor het nieuwe virus. De term coronavirus slaat immers niet op deze variant, maar wel op een groep virussen waar onder meer ook SARS deel van uitmaakt.

2019-nCov is een coronavirus, niet hét coronavirus

Er gaan nogal wat stemmen om dit virus te noemen naar de stad waar het voor het eerst opgedoken is, Wuhan in China, maar de Chinezen zouden zich daartegen verzetten. De WHO wil ook geen stigmatiserende naam op het virus plakken. Voorlopig blijft het dus bekend onder zijn code 2019-nCov, wat staat voor nieuw coronavirus uit 2019. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen