Federaal procureur vindt proces aanslagen te complex voor jury: "Je vraagt niet aan iemand op straat om te opereren"

De Belgische federale procureur Frédéric Van Leeuw ziet het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 liever verschijnen voor de correctionele rechtbank dan voor een assisenhof. Van Leeuw doet in het programma "De zevende dag" een oproep aan politici om daarvoor te zorgen. Dat kan via herziening van een grondwetsartikel waarvoor in het parlement een tweederdemeerderheid nodig is.

Het strafrechtelijk onderzoek over de aanslagen in ons land is afgerond, en het proces wordt nu voorbereid. Het assisenproces moet starten in september 2021. Maar de organisatie daarvan is niet simpel. Met mogelijk 13 beschuldigden en 900 betrokken partijen moet het plaatsvinden op de oude NAVO-site in Brussel, die nog omgebouwd moet worden. Geraamd kostenplaatje: 20 miljoen euro. Het proces zal uiteindelijk naar schatting zéker 6 maanden duren. Een erg complex huzarenstukje.

Federaal procureur Van Leeuw wijst erop dat een assisenproces dateert uit de 19e eeuw. "Op een moment dat mensen niet konden lezen, er was geen DNA-bewijsmateriaal en geen telefonie. Dan moet je álles uitleggen aan een volksjury en dat duurt enorm lang. Er is ook meer kans op procedurefouten", legt Van Leeuw uit.

Van Leeuw vergelijkt met het proces-Driesstraat - de schietpartij waarbij iemand van de speciale eenheid zwaargewond raakte aan het huis van Salah Abdeslam - dat voor de correctionele rechtbank kwam, én het proces tegen Mehdi Nemmouche (aanslag op Joods Museum) voor een assisenjury. Het proces-Driesstraat duurde 4 dagen,  het proces-Nemmouche 9 weken met volksjury. 

Volgens Van Leeuw kan het assisenproces voor de aanslagen in ons land nog naar de correctionele rechtbank gaan. "Dat kan nog veranderen: artikel 150 van de Grondwet  is voor herziening vatbaar. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig in het parlement."

Advocaat Mary en federaal procureur Van Leeuw in "De zevende dag".

We gaan ons belachelijk maken

Frédéric Van Leeuw

"Een wet veranderen voor één proces zou niet gezond zijn. Ik vraag een wet te veranderen voor alle processen", benadrukt Van Leeuw. "Assisen is volgens mij fundamenteel onrechtvaardig. Alleen eenvoudige zaken, zoals een passionele moord, kunnen voor assisen komen. Maar voor ingewikkelde zaken, zoals terreur met criminele groeperingen, wordt het héél moeilijk." Zo is er voor het assisenproces rond de aanslagen van 22 maart sprake van maar liefst 30.000 schuldvragen.

"We gaan ons belachelijk maken. Ik wil er de politieke wereld attent op maken", zegt Van Leeuw. "Als je ziek bent, moet je naar de dokter gaan. Als je een zware operatie moet ondergaan... is het alsof je aan twaalf mensen op straat een mes geeft." Met die twaalf mensen bedoelt Van Leeuw de twaalf mensen van de volksjury op een assisenproces.

Bekijk hier het volledige gesprek in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen