Videospeler inladen...

Coronavirus nu officieel dodelijker dan SARS-uitbraak

De Chinese overheid maakte vannacht de nieuwe officiële cijfers bekend. Zaterdag stierven nog eens meer dan 80 mensen, vooral ouderen, waardoor er nu 813 dodelijke slachtoffers zijn. En daarmee is de corona-uitbraak nu officieel dodelijker dan bij het SARS-virus in 2002-2003.

Het SARS-virus eiste in zijn totaliteit destijds 774 mensenlevens. Nu zijn er door het nieuwe coronavirus in China officieel dus al 813 doden. Zaterdag stierven nog eens meer dan 80 mensen. Het gaat vooral om oudere mensen en mensen die al verzwakt waren, maar er zijn ook enkele dertigers bij. Er is ook telkens een dode gevallen in Hongkong en in de Filipijnen.

Vandaag zijn er opnieuw meer dan 2.000 geregistreerde besmettingen bij gekomen. Dat brengt het totale aantal zieke mensen op meer dan 37.000. De meesten daarvan zijn in China vastgesteld. Slechts iets meer dan 270 besmettingen vonden buiten dat land plaats, maar dan wel verspreid over 25 landen.

Vandaag is overigens een tweede geval vastgesteld in Spanje. Het gaat om een Britse man op Mallorca die contact heeft gehad met een eerder besmette patiënt in Frankrijk. In dat laatste land zit men nu al aan elf besmettingen. Het gaat dan om mensen die zijn teruggekeerd uit China of Singapore. In dat laatste land zijn nu al 40 besmettingen vastgesteld en op een bevolking van 5,6 miljoen inwoners is dat relatief veel. Enkel in China (37.000) en Japan (96) zijn er meer besmettingen, maar die hebben dan ook een veel grotere bevolking.

Een terugblik op SARS etc.

Het beruchte SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome) was ook een coronavirus, dat eind 2002 opdook in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong, vlak bij Hongkong. Die ziekte zou toen overgesprongen zijn van de civetkat op de mens, mogelijk omdat dat soort dier in het zuiden van China gegeten wordt.

SARS was net zoals 2019-nCoV nu een coronavirus afkomstig uit China

SARS verspreidde zich erg snel naar Hongkong, Vietnam en van daaruit naar tal van andere landen in Zuidoost-Azië, maar ook in Noord-Amerika. Het virus was midden 2003 onder controle. Er vielen toen doden in Azië, maar ook in Canada, Frankrijk, Suriname en Zuid-Afrika. De schade aan de Chinese economie was erg groot, maar die herpakte zich vrij snel. Het is afwachten of dat dit keer ook het geval is. Imagoschade was er wel voor China, zeker omdat naast SARS ook andere ziektes, zoals de ook voor mensen dodelijke vogelpest (H5N1), uit dat land afkomstig zijn. 

Meer recent was er het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome), dat in 2012 opgemerkt was in Saudi-Arabië en zich sindsdien over het Midden-Oosten, maar nu ook over Zuidoost-Azië verspreid heeft en waarvan ook gevallen bekend zijn in Oostenrijk en Groot-Brittannië. Ook MERS is een coronavirus zoals SARS en het huidige 2019-nCoV, maar is veel dodelijker: een op de drie met MERS besmette mensen overlijdt. Dat virus komt dus niet uit China en zou van kamelen op mensen overgedragen zijn.

Het kon nog erger

De dodelijkste wereldwijde epidemie zou de Spaanse griep zijn, die tussen 1918 en 1919 tot 50 miljoen mensen het leven heeft gekost, meer dan er mensen sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. De "Zwarte Dood" of builenpest in de 14e eeuw doodde naar schatting 75 miljoen mensen in Europa en nog meer in Azië en Noord-Afrika (weliswaar gespreid over een langere tijd), maar daarvan zijn er geen precieze cijfers, evenmin als de pestepidemie die in de 6e eeuw na Christus de helft van de Europese bevolking gedood zou hebben.

Meer recent waren er wereldwijde griepepidemieën, zoals die van eind de jaren 50, die twee miljoen mensen het leven zou hebben gekost en de zogenoemde Hongkonggriep van 1968 met een miljoen slachtoffers. Zo erg is het natuurlijk nog lang niet en bovendien is het huidige virus veel minder dodelijk dan vorige virussen.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen