Israël verhindert de uitvoer van Palestijnse landbouwproducten naar de rest van de wereld

Vanaf vandaag kunnen de Palestijnen geen landbouw­producten meer uitvoeren. Israël heeft dat verboden. Eerder hadden de Palestijnen al een boycot van Israëlische landbouwproducten uitgevaardigd.

Het Israëlisch-Palestijns conflict lijkt steeds meer op een handelsoorlog. Vandaag heeft Israël de uitvoer van Palestijnse landbouwproducten uit de Westelijke Jordaanoever over de Allenby-brug naar Jordanië verboden. Dat heeft het Israëlische ministerie van Defensie beslist. 

Via Jordanië voeren de Palestijnse boeren hun producten uit naar de rest van de wereld. Eerder had Israël al de transit van Palestijnse voeding en dranken naar de rest van de wereld verboden. Daardoor blijven de Palestijnse boeren op de Westelijke Jordaanoever nu zitten met hun oogst. Het gaat dan vooral om tropische vruchten zoals dadels, vijgen, vlees, fruitsap, olijfolie, noten en aardappelen.  

Eerder had de Palestijnse Autoriteit al de invoer van vlees, groenten, fruit, sappen en mineraal water uit Israël aan banden gelegd. Die Israëlische uitvoer naar de Palestijnen is goed voor 600 miljoen dollar per jaar; omgekeerd voeren de Palestijnen voor 88 miljoen dollar landbouwproducten uit naar Israël. Dat is twee derde van wat er op de Westelijke Jordaanoever geproduceerd wordt.

Economische wurggreep?

Die sancties over en weer zijn al een tijdje aan de gang, maar zijn verscherpt nadat de Palestijnen het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump onlangs hadden verworpen. Volgens hen is dat erg gunstig voor Israël. Trump kondigde dat plan overigens samen aan met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 

Landbouw is een zeer belangrijk onderdeel van de Palestijnse economie. De boeren konden tot nu toe enkel uitvoeren via Israëlische havens of via de grensovergangen met Jordanië, maar die worden nu ook gecontroleerd -en vanaf nu dus gesloten- door het Israëlische leger.

Palestijnse boeren oogsten dadels op de Westelijke Jordaanoever.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen