Foto: @OlivierBadert

Herlees de LIVEBLOG over storm Ciara: verlichtingspaal omver op E40, zeker 2 gewonden, moeizame ochtendspits voorspeld

De zware storm Ciara waait door ons land met lokaal rukwinden tot 130 km/u. Er zijn zeker twee gewonden gevallen: een vrouw uit Waasmunster en een brandweerman uit Sambreville. Het weer zal in de loop van de nacht iets beteren, maar ook tijdens de ochtendspits wordt nog regen en hevige wind verwacht. Het wordt dus een moeilijke ochtendspits. Herlees hieronder de liveblog met alle stormgerelateerde berichten.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Oproep: foto's van schade door storm Ciara

Heeft u schade opgemerkt door storm Ciara en wil u daar graag beelden van delen? Dat kan via oproep@vrtnws.be. Laat zeker ook weten waar de beelden genomen zijn.

Moeizame ochtendspits voorspeld

Het was zondagvanavond moeizaam rijden op de wegen door het stormweer. "Naast de harde wind is er nu ook plaatselijk felle regen", legt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman uit. "Dat veroorzaakt wateroverlast." Het blijft daarnaast ook opletten voor omgewaaide verkeersborden en grote takken op de weg. "Op de E40 naar de kust is in Groot-Bijgaarden zelfs een verlichtingspaal omgevallen door de wind. De snelweg is daar een tijdlang grotendeels afgesloten geweest."

Foto: @OlivierBadert

Maandag wordt een moeizame ochtendspits voorspeld. "In de loop van de nacht zal de intensiteit van de storm wat afnemen, maar code oranje blijft van kracht tot en met de ochtendspits," zegt Beeckman. "We krijgen vermoedelijk een klassieke regenspits gecombineerd met een storm en dat belooft weinig goeds. Het verkeer op de weg en op het spoor zal moeilijkheden ondervinden."

Zoals al eerder aangekondigd in deze liveblog blijven vannacht de straatlampen op zoveel mogelijk plaatsen branden. Alleen is het niet overal mogelijk om die aan te houden of dynamisch aan te sturen, meldt het Agentschap Wegen & Verkeer.

Dat strookt met wat verschillende lezers ons melden. Langs de E313 en E314 werkt bijvoorbeeld niet overal de verlichting.

Verschillende brandmeldingen in West-Vlaanderen

Tijdens de stormpiek van zondagavond hadden de hulpdiensten niet alleen de handen vol met meldingen van stormschade en wateroverlast. Er liepen ook nog brandmeldingen binnen en die kregen voorrang.

Dat was onder meer het geval in de Roeselaarsestraat in Izegem. Terwijl de regen met bakken uit de lucht viel door de inslag van de regen water in een woning  gesijpeld. Dat zorgde voor een kortsluiting. Van brand bleek er ter plaatse geen sprake.

Ook langs de E17 in Zwevegem was er rond 21u melding van een brandende wagen van een Frans duo. De Fransen slaagden er in aan de afrit van de E17 hun voertuig op de pechstrook te parkeren en zich uit de voeten te maken. De brandweer van de zone Fluvia had het vuur snel onder controle maar kon niet verhinderen dat de Peugeot onder de motorkap en gedeeltelijk vooraan uitbrandde. Het voertuig moest getakeld worden. De blussingswerken vonden plaats in de gietende regen door de storm.

In Wevelgem was er nog een brandmelding maar dat bleek gewoon rook van een petroleumvuur dat net in gang was gestoken. Er is overigens ook veel solidariteit voor hulpverleners die bij dit weer op de baan zijn.

Stuk dak zwembad van Hoei weggewaaid

Een deel van het dak van het zwembad van Hoei, in de provincie Luik, is door rukwinden weggewaaid. Er vielen geen gewonden. Dat meldt de brandweerzone Hemeco (Hesbaye-Meuse-Condroz).

Ongeveer dertig vierkante meter van het dak is weggevlogen. De brandweer beveiligde het dak met een zeil. Door de weersomstandigheden duurde die gecompliceerde tussenkomst drie uren.

830 oproepen voor Antwerpse brandweer

In Antwerpen heeft de brandweer zondagavond de kaap van de 830 oproepen over het stormweer gerond. De voorbije uren gaat het steeds meer om meldingen van wateroverlast, stelt het brandweerkorps, zowel op de openbare weg als bij mensen thuis. Onder meer in de omgeving van het station Antwerpen-Berchem staan straten blank en ook verschillende tunnels kampen met problemen.

"We werken met man en macht om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen", zegt woordvoerster Jasmien O van de Antwerpse brandweer. De brandweer heeft al de hele namiddag en avond het maximaal aantal ploegen op de baan.

Ook op de Antwerpse ring leidt het regen- en stormweer tot hinder. "Wateroverlast en felle rukwinden maken het moeizaam en gevaarlijk rijden", meldt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. "Op vraag van de politie wordt de maximumsnelheid op de dynamische signalisatie op de Antwerpse ring en de toekomende snelwegen verlaagd naar 70 kilometer per uur."

Wateroverlast door lek veroorzaakt verkeersellende in Genk

Naast de hevige storm kreeg de stad Genk af te rekenen met een ander probleem, namelijk overlast door een groot waterlek, waardoor de Westerring en de Meeënweg moesten afgesloten worden. Dat laat politiezone CARMA weten. De wegen kwamen onder water te staan. De politie sloot de Westerring en de Meeënweg volledig af. Er werd voorzien in een omleiding via de Europalaan, de Henry Fordlaan en de Oosterring. Naast de interventies voor de storm Ciara moest de brandweer van hulpverleningszone Oost-Limburg dus ook dit probleem aanpakken.

Groot stuk gevel los van stadsmagazijn Nieuwpoort

Zondagavond kwam een groot stuk gevel los van het stadsmagazijn in Nieuwpoort. De stenen kwamen op straat terecht en versperden de doorgang van de Justus van Clichthovenstraat. De brandweer kwam met de ladderwagen om de los zittende stenen verwijderen. Een bulldozer van de gemeente kwam de straat vrijmaken van de gevallen gevelstenen.

Wat heeft Ciara nog in petto?

In de loop van de nacht zal de storm ietwat afzwakken, maar ook na middernacht zal het onstuimig zijn en kunnen nog wat buien vallen. "Maandag verwachten we nog hevige rukwinden tot 100 kilometer per uur", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. "Zeker oppassen voor de ochtendspits." De rest van de week blijft het trouwens winderig, maar neemt de snelheid af.

Videospeler inladen...

Volg op het kaartje hieronder de storm op de voet:

Brandweerman gewond in Sambreville

In Auvelais, een deelgemeente van Sambreville in de provincie Namen, is een brandweerman gewond geraakt. Hij heeft zijn hand gebroken bij een interventie. De brandweer was ter plaatse gekomen omdat bouwmateriaal niet goed was vastgemaakt op het dak van een werf. Door de hevige wind zijn grote rollen isolatie naar beneden gekomen. Een rol van ongeveer 50 kilogram is op de hand van de brandweerman terechtgekomen. Er zijn ook een tiental voertuigen beschadigd geraakt.

Al duizenden oproepen bij de hulpdiensten

De hulpdiensten worden overspoeld door oproepen door het stormweer. Wie dringend hulp nodig heeft belt het best naar 112. Wie niet-dringende hulp nodig heeft, belt best naar 1722. Reken op lange wachttijden, want de hulpdiensten zijn overbevraagd. "Er staan nog heel wat interventies in de wacht", klinkt het bij de brandweer van Antwerpen. "We gaan nog heel de nacht door om de mensen verder te helpen."

Rond 21 uur is dit de stand van zaken:

 • Antwerpen: 530 oproepen
 • Brussel: 125 oproepen
 • Centrum (Gent en omstreken): 450 oproepen
 • Fluvia (Kortrijk en omgeving): 200 oproepen
 • Hulpverleningszone 1 (Oostende en Brugge): 170 oproepen
 • Midwest (Roeselare en omgeving): 160 oproepen
 • Rivierenland: 250 oproepen
 • Vlaamse Ardennen: 160 oproepen
 • Vlaams-Brabant West: 140 oproepen
 • Waasland: 160 oproepen
 • Westhoek: 90 oproepen
 • Oost-Limburg: 160 oproepen
 • Zuid-West-Limburg: 160 oproepen

*We hebben niet alle hulpverleningszones te pakken gekregen

Meest gelezen