2020 Getty Images

Zuid-Koreaanse film "Parasite" is grote Oscarwinnaar en schrijft geschiedenis

De Zuid-Koreaanse film "Parasite" heeft vier Oscars weggekaapt, waaronder die voor beste film. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Amerikaanse filmprijzen dat een niet-Engelstalige film de hoofdprijs wint. De grote favoriet "1917" moet zich tevreden stellen met drie Oscars in minder belangrijke categorieën. België kon de prijs voor beste kortfilm niet verzilveren.

"Parasite" won niet alleen de Oscar voor beste film, maar ook die voor beste regie, beste originele scenario en beste internationale film. De film van Bong Joon-ho is een zwarte komedie over een arme familie die infiltreert in een rijke familie. Het plan om die op te lichten loopt echter volledig uit de hand.

"We hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Ik heb het gevoel dat er nu een heel gunstig moment in de geschiedenis plaatsvindt. Ik uit mijn diepste dankbaarheid en respect voor alle leden van de Academie voor het nemen van deze beslissing", reageerde producer Kwak Sin-ae die de prijs voor beste film in ontvangst nam. 

De Oscars lagen dit jaar weer onder vuur omdat er weinig diversiteit was bij de nominaties. Zo waren er geen vrouwen genomineerd voor beste regie en was er maar één niet-blanke actrice genomineerd en geen enkele niet-blanke acteur. Door nu een buitenlandse film over een hedendaags thema te bekronen, toont de Academy dat er toch vooruitgang is geboekt.  

Al 110.000 Belgen gingen sinds de release in september vorig jaar naar "Parasite" kijken in de Belgische zalen. In enkele zalen liep de film nog tot op vandaag, maar na de historische overwinning tijdens de Oscars, komt de film nu opnieuw uit in alle Belgische bioscoopzalen. 

Filmkenner Ward Verrijcken vond "Parasite" de beste film van 2019. Bekijk hier waarom:

Videospeler inladen...

Eerder op de avond mocht regisseur Bong Joon-ho al de Oscars voor beste regie, beste internationale film en beste originele scenario in ontvangst nemen voor "Parasite".

"Ik ben nu klaar om te drinken", zei Bong nadat hij de award gekregen had voor beste internationale film. Maar daarna kreeg hij nog de prijs voor beste regisseur. Hij versloeg daarmee kleppers als Martin Scorsese (The Irishman), Quentin Tarantino (Once upon a time... in Hollywood), Sam Mendes (1917) en Todd Philips (Joker). 

Bong Joon-ho is beste regisseur.

"Na het winnen van de categorie beste internationale film dacht ik dat het gedaan was voor vandaag en dat ik was klaar om te relaxen", grapte hij. Hij dankte Martin Scorsese, wiens films hij bestudeerde op school. Scorsese kreeg een staande ovatie van het publiek in het Dolby Theatre. Zijn film "The Irishman" kon geen enkele van zijn tien Oscarnominaties verzilveren en liet het bij vorige prijsuitreikingen ook al afweten.

Geen verrassingen bij de prijzen voor acteurs en actrices

In de acteurscategorieën waren er geen verrassingen. Daar won Renée Zellweger de prijs voor beste actrice voor haar rol in "Judy", Joaquin Phoenix kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in "Joker". Brad Pitt en Laura Dern vielen zoals verwacht in de prijzen voor beste bijrollen. 

De bedankingsspeeches waren over het algemeen braaf en weinig politiek gekleurd. Brad Pitt begon zijn speech met een sneer naar de Amerikaanse senaat, die afgelopen week president Donald Trump vrijsprak. Daarna dankte hij regisseur Quentin Tarantino en zijn tegenspeler Leonardo DiCaprio voor de samenwerking in "Once upon a time... in Hollywood". Hij droeg de award op aan zijn zes kinderen. 

Renée Zellweger, Joaquin Phoenix, Laura Dern en Brad Pitt pronken met hun Oscar.

Laura Dern bedankte dan weer haar ouders, het acteurskoppel Diane Ladd en Bruce Dern. Ze omschreef hen als haar helden. Haar moeder was ook drie keer genomineerd voor een Oscar, maar heeft er nooit één gewonnen. Voor Laura Dern is drie wel een geluksgetal, zij kon haar derde nominatie wel verzilveren. Haar rol van keiharde echtscheidingsadvocate in "Marriage story" maakte duidelijk indruk. 

Joaquin Phoenix sneed in zijn speech thema's aan zoals dierenrechten, racisme en genderongelijkheid. "Het heeft allemaal te maken met een strijd tegen onrecht", zei hij. "We zijn allemaal bang om te veranderen, maar we kunnen veranderingen tot stand brengen in het voordeel van alle mensen en het milieu. We moeten elkaar helpen groeien." Hij citeerde ook zijn overleden broer River Phoenix: "Bied hulp aan met liefde en vrede zal volgen."

Renée Zellweger zette vooral Judy Garland in de bloemetjes, het Hollywoodicoon dat ze vertolkte in "Judy". Garland was twee keer genomineerd voor een Oscar maar kon er geen winnen. Zellweger nam vandaag haar tweede Oscar mee naar huis. 

"1917" wint drie Oscars, maar in minder belangrijke categorieën

Het oorlogsdrama "1917" maakte zijn favorietenrol niet waar. De film van Sam Mendes won enkel in minder belangrijke categorieën, zoals beste cinematografie, beste sound mixing en beste visuele effecten. 

Ook Netflix kon geen geschiedenis schrijven. De streamingdienst had meer nominaties op zak dan om het even welke traditionele filmstudio, zoals Disney, Sony, Warner Bros. en Universal. Maar "Marriage story" en "The Irishman" braken geen potten.

Netflix won wel de prijs voor beste documentaire met "American factory". Dat is de eerste film van het productiehuis van Barack en Michelle Obama. De voormalige Amerikaanse president en zijn vrouw waren nergens te bespeuren tijdens de ceremonie, maar Obama stuurde wel een tweet de wereld in. Een leuk weetje is dat de regisseur van deze documentaire, Steven Bognar, een Belgische moeder heeft die in Leuven woont. 

Geen Oscar voor Belgische kortfilm

De Belgische kortfilm “Une soeur” van Delphine Girard met Veerle Baetens in de hoofdrol heeft geen Oscar gewonnen. De film was genomineerd in de categorie beste kortfilm. 

De Belgische regisseur Delphine Girard op de rode loper van de Oscars.

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Ward Verrijcken in "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen