Storm Ciara leidt tot veel oproepen maar relatief weinig schade in West-Vlaanderen

De grote stormschade is voorlopig uitgebleven in West-Vlaanderen. Toch is het heel druk bij de brandweer.

De storm lijkt op zondag te zijn meegevallen in West-Vlaanderen. Toch zijn er veel oproepen. De brandweerposten van Fluvia, Midwest en Westhoek haalden omstreeks zeven uur zondagavond de 450 oproepen. 

Takken, bomen, werven

Takken die afbreken, bomen die vallen, dat is de voornaamste schade zoals in Dentergem en Kortrijk. Ook werven zijn kwetsbaar. In Moorslede wordt de basisschool de Bunderboog gerenoveerd. Daar heeft de wind het dak even opgetild. De brandweer moest het terugleggen en zwaarder maken met zandzakjes. 

In Nieuwpoort kwam een groot stuk gevel los van het stadsmagazijn. De stenen kwamen op straat terecht en versperden de weg, maar niemand raakte gelukkig gewond. 

Gevolgen voor het verkeer

Steden als Brugge en Kortrijk hebben hun parken afgesloten. Staketsels en havendammen van Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge zijn sinds zaterdag ook afgesloten. Ook het belfort van Brugge mag je niet meer bezoeken. Autorijden was niet zonder risico. Vooral bij wegenwerken. Dat ondervonden autobestuurders die vanmiddag de autosnelweg ter hoogte van Roeselare namen. De signalisatieborden waaiden er weg.  Brandweerlui van brandweerzone Midwest moesten ze opruimen. "Autowegenpolitie, de firma die verantwoordelijk is voor de signalisatie en de brandweer blijven de zaak daar opvolgen", zegt Peter Vangierdegom van brandweer Midwest.

We blijven die strook autosnelweg op de E403 opvolgen

Peter Vangierdegem, brandweer Midwest

De treinen rijden trager, tot maximum 80 per uur. "Bij de invallende duisternis is het voor onze treinbestuurders niet altijd mogelijk om te zien of er takken of bomen op het spoor liggen", zegt Bart Crols van de NMBS. De lange verbindingen vanuit Blankenberge of Oostende zullen vast vertraging oplopen.

En reisorganisator TUI heeft een vlucht uit het Spaanse Malaga en Tenerife afgeleid naar Brussel. "Aan de kust is veel meer wind", zegt Piet Demeyere van TUI. "We kunnen niet het risico nemen dat er iets zou gebeuren met ons personeel dat bezig is op de grond, of op de trappen bij de vliegtuigen."

Kliffen op strand van Wenduine

Door de stormweer is er weer heel wat zand van het strand verdwenen. Dat zorgt voor kliffen, zoals in Wenduine.

Meest gelezen