AFP or licensors

Zwitsers keuren via een referendum een wet goed die discriminatie van holebi's verbiedt

Volgens projecties zou 62% van de kiezers de wet hebben goedgekeurd. Voortaan zou het dus verboden worden om te discrimineren op basis van seksuele voorkeuren of identiteit. 

Als die projecties bevestigd worden, is er wel een ruime meerderheid voor de wet in Zwitserland. Een socialistisch parlementslid sprak dan ook over "een historische dag" en "een prachtig signaal". 

De wet tegen discriminatie op basis van seksuele voorkeuren of identiteit is in feite al twee jaar geleden goedgekeurd door het federale parlement, maar conservatieve groepen hadden een referendum daarover afgedwongen. Zij vreesden dat de vrijheid van meningsuiting ondermijnd zou worden.

Een grote meerderheid van de mensen die kwamen stemmen, vindt nu blijkbaar van niet en dus kan de wet echt van kracht worden. De tegenstanders zeggen wel dat ze waakzaam zullen blijven inzake de toepassing ervan. 

Concreet zullen restaurants, hotels, vervoersbedrijven, zwembaden en sportcentra voortaan mensen niet meer mogen uitsluiten op basis van hun seksuele geaardheid. Wie dat toch doet, riskeert boetes of in het uiterste geval celstraffen tot drie jaar. 

Eerder had Zwitserland discriminatie op basis van ras of religie al verboden en deze wet is er een uitbreiding van. Zowel de Verenigde Naties als de Raad van Europa hadden Zwitserland gevraagd om strenger op te treden tegen seksuele discriminatie.

Meest gelezen