Een kwart van de Limburgse burgemeesters wil praten over een fusie

Ongeveer 1 op de 4 Limburgse burgemeesters zegt bereid te zijn om te praten over een fusie met een buurgemeente. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Limburg, na een goed jaar gemeentebeleid. Intussen zijn ook de meerjarenplannen voor de volgende 5 jaar afgewerkt.

Elf burgemeesters geven aan dat ze willen praten of nadenken over een fusie, op voorwaarde dat hun gemeente daar beter van wordt. Daarbij heeft de ligging, grootte of politieke kleur van de burgemeester blijkbaar weinig invloed. Wel geven ze de voorkeur aan een fusie met één of meer buurgemeenten die min of meer even groot zijn. Opgeslorpt worden door een grotere stad ziet niemand zitten. 

Burgemeester Eric Awouters (Open VLD-Stroop) van Borgloon is het meest concreet. Volgens hem kan een fusie best met de andere gemeenten die nu al deel uitmaken van het kanton Borgloon: Wellen, Heers, Alken en Kortessem. "Als we kunnen groeien naar een gemeente van zo'n schaal, dan hoop ik dat we fatsoenlijk gekwalificeerd personeel kunnen aantrekken en behouden. En de toekomstige uitdagingen op een goede en financieel verantwoorde manier aankunnen. Elke dag opnieuw zie ik dat er grotere uitdagingen op ons afkomen, waarvoor we gespecialiseerde ambtenaren nodig hebben, en die verhuizen van de ene gemeente naar de andere. We zitten elkaar dus vliegen af te vangen. Een grotere schaal zou het allemaal toch makkelijker moeten maken."

Of toch maar niet?

Zijn collega-burgemeester en partijgenoot Werner Raskin in Hoeselt ziet het helemaal anders. "Een fusie zou een stap achteruit betekenen en het doodsvonnis zijn voor ons dorp. Wij zouden elders in een centraal gemeentehuis moeten gaan aanschuiven voor de dienstverlening terwijl de mobiliteit richting Bilzen bijvoorbeeld nu al een ramp is. Trouwens, alles wat gefusioneerd is in het verleden - gemeenten en intercommunales -  dat is allemaal duurder geworden. Het zijn de grote gemeenten die de belastingen verhogen, wij hebben dat in 20 jaar nog niet gedaan. Het personeelsprobleem is trouwens hetzelfde voor kleine gemeenten als voor grote steden, de privé komt medewerkers wegsnoepen."

Liever samenwerken

Opvallend in de rondvraag is wel dat alle burgemeesters ervoor gewonnen zijn om nog meer met buurgemeenten samen te werken, onder meer om samen gespecialiseerde medewerkers in dienst te nemen.

Meest gelezen