Radio 2

"Half jaar na invoering rijverbod nog elke dag 50 overtreders op Grote Markt in Oudenaarde" 

De stad Oudenaarde gaat de overtredingen tegen het rijverbod op de Grote Markt proberen terug te dringen. Sinds de heraanleg mogen auto's er de markt niet meer oversteken aan de zuidkant. Enkel lijnbussen, hulpdiensten, taxi's, mensen met een vergunning en fietsers mogen er nog door. Er staat een ANPR-camera en signalisatie maar blijkbaar is het niet duidelijk genoeg. "We merken dat het aantal  overtredingen na zes maanden amper daalt, dat betekent dat het te onduidelijk is voor de mensen", zegt korpschef Joost Duhamel. 

Dagelijks rijden meer dan 50 auto's over een deel van de markt terwijl dat daar al 6 maanden verboden is. Mensen worden gewaarschuwd door verkeersborden en er staat een ANPR-camera om overtreders te betrappen. Toch blijkt dat niet genoeg te zijn want er worden ongeveer 50 mensen per dag betrapt. "Tot mijn verbazing helpt niks", zegt schepen van Mobiliteit Peter Simoens (Open VLD).

Brieven, waarschuwingen, verkeersborden en een ANPR-camera

De schepen hoopte dat de overtredingen zouden dalen want er gaat al een lange sensibiliserende periode aan vooraf: "Eerst hebben we overtredende bestuurders preventief aangeschreven. Ook de politie stuurde sensibiliserende brieven. Sinds een half jaar is de camera ingezet maar dat heeft allemaal niet geholpen. Tot mijn verbazing blijft het aantal inbreuken constant en aan de hoge kant", zegt schepen Simoens (Open VLD).

"Er worden duidelijk ook meer overtredingen vastgesteld tijdens weekdagen dan in het weekend. Dat heeft zeker te maken met woon-werkverkeer en ouders die hun kinderen naar school brengen en ophalen."

Tot mijn verbazing blijft het aantal inbreuken constant en aan de hoge kant.

Schepen Peter Simoens (Open VLD)

7.512 overtredingen

De resultaten van de ANPR-camera zijn niet min: de afgelopen 6 maanden zijn meer dan 7.500 overtredingen vastgesteld, dat zijn er 1.252 per maand. Voor een studente had de camera alvast heel slechte gevolgen in het begin van het schooljaar. Het meisje reed iedere dag met haar bromfiets door het verboden stukje straat en kreeg tientallen boetes in een keer thuis bezorgd.

De politie vindt het verontrustend dat de camera en de verkeersborden amper aanslaan.  "We hebben het stadsbestuur om de nodige maatregelen gevraagd, zoals bijkomende signalisatie", zegt korpschef Joost Duhamel. "Er zijn nu al correcte verkeersborden maar die volstaan blijkbaar niet." 

De situatie op de markt wordt nu dus herbekeken. "We gaan een voorstel uitwerken. Mogelijk moeten er ook nog aangepaste infrastructuurwerken uitgevoerd worden," zegt schepen van Mobiliteit Peter Simoens nog. En als je toch nog een overtreding begaat betaal je 58 euro die geïnd wordt door de federale overheid.

Meest gelezen