Videospeler inladen...

Koning Filip verlengt opdracht van Koen Geens (CD&V) met een week:  "Geniet vertrouwen van alle partijen"

Koning Filip heeft zoals verwacht de opdracht van “koninklijk opdrachthouder” Koen Geens (CD&V) met een week verlengd. Dat heeft de vicepremier gezegd nadat hij op de middag in audiëntie was ontvangen op het paleis. Geens probeert de N-VA en PS ertoe bewegen om samen in een federale regering te stappen, al worden de andere opties opengehouden. "Ik kan zeggen dat ik op dit ogenblik het vertrouwen van alle partijen geniet om verder te zoeken naar mogelijkheden om uit deze situatie te geraken", zei Geens na de audiëntie.

Koen Geens blijft 10 dagen na zijn aanstelling als “koninklijk opdrachthouder” aan zet in het schaakspel om een federale regering te vormen. Het betekent alvast dat Geens tijdens zijn gesprekken met de 10 partijen die in aanmerking komen om een federale regering te vormen - socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten, de N-VA en DéFI - geen brokken heeft gemaakt.

Alle opties worden dus nog opengehouden, al is het duidelijk dat Geens zich concentreert op een coalitie met N-VA en PS, de twee grootste partijen langs beide kanten van de taalgrens. Deze opdracht om water en vuur te verzoenen is in de 260 dagen na de verkiezingen van 26 mei 2019 nog niemand gelukt.

In een nieuwe poging om deze sisyfusarbeid tot een goed einde te brengen heeft Geens achter de schermen opnieuw N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette samengebracht. Met hen zou Geens zeer grondig en langdurig elk thema bediscussieerd hebben.

Bekijk hier de analyse van politiek verslaggever Bart Verhulst in "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Geen lekken

Het is niet duidelijk of Geens vorderingen maakt, want de "koninklijk opdrachthouder" en zijn gesprekspartners laten niets over de gesprekken naar buiten lekken.

"Ik heb twee belangrijke manieren en trefwoorden om voortgang te maken. Dat is vertrouwen en discretie zodat het land zo snel mogelijk naar een nieuwe regering kan geleid worden", zei Geens vanmiddag nadat hij precies een uur met de koning had overlegd.

Bekijk hier wat Geens vanmiddag zei aan de poorten van het paleis en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Dat er langs Vlaamse kant niets naar buiten lekt over de inhoud van de gesprekken, wijst er alleszins op dat er nog geen man overboord is gevallen.

Langs Franstalige kant blijft het intussen interviews met politici regenen. Zo blijft MR-voorzitter en voormalig co-informateur Georges-Louis Bouchez interviews geven. Daarin herhaalt de Franstalige liberaal dat hij samen met Joachim Coens zijn opdracht tot een goed einde heeft gebracht. Tegelijk reageerde Bouchez afwijzend op het voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette om de taxshift van de regering-Michel eens goed tegen het licht te houden.

Vivaldi

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet pleitte op zijn beurt in de Franstalige zakenkrant L’Echo nog eens voor een zogenoemde Vivaldi-coalitie, een meerderheid met de groenen, de socialisten, de liberalen en de christendemocraten. 

Dat is zowat de enige kans voor de groenen om in een regering te geraken, maar dit politieke kleurenpalet is allerminst vanzelfsprekend. “Het is een doodgeboren kind. Dat weten we al sinds de opdracht die Paul Magnette heeft gehad”, zei Wetstraatwatcher Ivan De Vadder vanmorgen in “De ochtend” op Radio 1.

“Eigenlijk draaien we al ruim acht maanden rond dezelfde vraag: “Is het een regering zonder de N-VA of is het een regering met PS én de N-VA”, besloot De Vadder zijn analyse vanochtend.

Beluister hier de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen