Videospeler inladen...

CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer, gedoodverfde opvolger van Merkel, gooit handdoek in de ring

De gedoodverfde opvolger van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer neemt ontslag als leider van de christendemocratische CDU. Ze trekt zich ook terug als kandidaat-bondskanselier. De ophef over de omstreden verkiezing in de deelstaat Thüringen, was wellicht de spreekwoordelijke druppel.  

De 57-jarige Annegret Kramp-Karrenbauer, in Duitsland ook bekend als AKK, is van plan ontslag te nemen als leider van de christendemocratische partij CDU. Ze zal zich ook niet kandidaat stellen als bondskanselier bij de verkiezingen van 2021. Dat heeft de woordvoerder van de CDU gezegd. 

Kramp-Karrenbauer had eind 2018 het partijvoorzitterschap overgenomen van Angela Merkel, voor een periode van twee jaar. Maar haar parcours was niet vlekkeloos: "Ze deed een paar ongelukkige uitspraken,  had het moeilijk om in de belangstelling te komen, kon geen verkiezingen winnen en lag ook intern onder vuur", zegt onze Duitslandkenner Jeroen Reygaert.    

Bekijk hier Kramp-Karrenbauer die haar beslissing bekendmaakt (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Thüringen en de link met de AfD

De plaatselijke verkiezingen in de deelstaat Thüringen waren wellicht de druppel die de emmer deed overlopen. Daar hadden plaatselijke CDU-parlementsleden samen met de uiterst rechtse partij AfD Thomas Kemmerich gesteund, de liberale kandidaat voor het regionaal minister-presidentschap. "Annegret Kramp-Karrenbauer haar reactie was niet voldoende om de partij onder controle te krijgen en ze kreeg opnieuw  bakken kritiek ", zegt Jeroen Reygaert.

De selectieprocedure voor een nieuwe kandidaat-bondskanselier zal in de zomer worden opgestart. Eind dit jaar vindt een partijcongres plaats waarop een voorzitter moet worden aangeduid. Angela Merkel leidt al 15 jaar de Duitse regering. Zij wil zelf geen kandidaat meer zijn bij de volgende verkiezingen. Ze heeft zich er wel voor uitgesproken om Kramp-Karrenbauer op post te houden als minister van Defensie.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen