Videospeler inladen...

Chinese president Xi Jinping bezoekt coronaziekenhuis in Peking, al meer dan duizend doden

De Chinese overheid heeft het dodental voor het coronavirus bijgesteld naar meer dan duizend. De Chinese president Xi Jinping heeft in Peking een ziekenhuis bezocht waar patiënten besmet met het coronavirus worden behandeld. Het is de eerste keer dan Xi een publiek optreden maakt in een ziekenhuis. In Wuhan, de stad van waaruit het virus zich verspreidde, is de president nog niet geweest. "China zal de crisis overwinnen", opperde Xi.

In totaal zijn wereldwijd al meer dan 43.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus. De Chinese overheid heeft vanavond nog het dodental aangepast naar 1.011. Vandaag beloofde de president van de Volksrepubliek meer beslissende maatregelen om het virus in te dijken.

Na een bezoek aan een lokaal crisiscentrum en een buurtcentrum in een buitenwijk van Peking, bezocht de Chinese president ook een ziekenhuis waar uitsluitend patiënten met corona worden behandeld. Hij droeg een mondmasker, en lokale medewerkers namen zijn lichaamstemperatuur op.

Handjes schudden met omstaanders wilde de president dan weer niet doen. Xi kreeg een briefing over viruspreventie, en had ook een gesprek via videochat met medewerkers van een ziekenhuis in Wuhan, nog steeds het epicentrum van het nieuwe coronavirus.

Xi Jinping in Peking, maandag 10 februari 2020.
Xinhua

In Wuhan zelf zette de president overigens nog geen voet sinds de uitbraak van het virus. De premier van China, Li Keqiang, bezocht de zwaar getroffen regio wel al, en is tevens ook de leider van de "commissie" die de crisis rond het virus leidt. Ook andere leden van de Communistische Partij zijn al in Wuhan geweest.

Daarom is het bezoek van Xi des te opvallender. Sinds de uitbraak van het virus bleef de president in de coulissen. Wanneer hij door de staatsmedia werd opgevoerd, leek het echter wel alsof de president aan de knoppen zat om de crisis onder controle te houden.

Maar dat beeld werd vorige week even doorprikt, toen een golf aan verontwaardigde reacties het internet overspoelde. Oogarts Li Wenliang, die als een van de eerste waarschuwde over het nieuwe coronavirus, werd door de overheid het zwijgen opgelegd, en overleed vorige week zelf nadat hij besmet raakte met het longvirus.

Kritiek op de aanpak van de crisis

Boze gebruikers van sociale media richtten hun pijlen niet langer op de lokale takken van de communistische partij, maar spraken hun verontwaardiging uit over het hele totalitaire systeem in China. De hashtag #WijWillenVrijheidVanMeningsuiting was een tijdlang trending op Twitter.

Of het optreden van Xi vandaag een reactie daarop is, is misschien te ver gezocht. Wel had de president lovende woorden voor de vele ziekenhuismedewerkers die strijden tegen het virus: sommigen gaven zelfs hun leven, zei Xi. Enkele waarnemers zagen hierin een indirecte verwijzing naar dokter Li.

Ondanks de binnenlandse kritiek - die overigens door het censuurapparaat snel de mond werd gesnoerd - heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de manier waarop China de crisis heeft aangepakt wel overwegend positief geëvalueerd.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen