Videospeler inladen...

Onweer trok over het land, wind rukte deel dak Ghelamco Arena in Gent los en 200 zonnepanelen in Kortemark

De storm Ciara is officieel overgewaaid, maar gisteren en vannacht waren er nog stevige rukwinden en onweer. Door de hevige wind is zo een stuk van 300 vierkante meter van het dak van de Ghelamco Arena in Gent losgekomen. In Kortemark in West-Vlaanderen kwamen 200 zonnepanelen los van het dak van een steenbakkerij. En Ciara heeft ook levens geeïst. In Europa zijn minstens acht mensen overleden door toedoen van de storm. 

De schade na de doortocht van storm Ciara was nog niet hersteld of er trok al een nieuwe regenzone over het land, lokaal gepaard met hevige onweders. Onze redactie kreeg meldingen van hevige hagelbuien in onder meer de Leiestreek, Gent en in en rond Brussel. Het bleef ook hard waaien met rukwinden tot 90 km per uur.

Een dun wit laagje na een hagelbui in Gent:

In Gent was door de wind een stuk  van het dak van de Ghelamco Arena losgekomen. Er vielen geen gewonden. Het zou gaan om een deel van de luifel boven de tribunes. De golfplaten zijn terechtgekomen op de parking van de winkel Albert Heijn. De brandweer controleerde meteen of er nog andere platen loshingen.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Er is ongeveer 300 vierkante meter van de luifel weggewaaid", zegt Wilfried Gees, de beheerder van de Ghelamco Arena aan VRT NWS. "Die luifel is overgewaaid en verticaal langs de gevel gevallen." Hoe lang het zal duren vooraleer de schade hersteld is, is nog niet duidelijk.

Op deze foto ziet u het gat in de luifel:

De schade aan het dak is aanzienlijk

Felle rukwinden veroorzaakten ook grote schade aan een zonnepanelenpark in Kortemark (West-Vlaanderen). Meer dan 200 zonnepanelen (foto's onder) waaiden weg van het dak van steenbakkerij Wienerberger en veroorzaakten in de omgeving veel schade.  Er is niet alleen schade aan het gebouw van Wienerberger, maar ook aan een loods die in de buurt ligt en waar een bedrijf gevestigd is dat metaalconstructies maakt. Door de vlijmscherpe zonnepanelen zitten daar verschillende gaten in het dak.

Ook geparkeerde auto's aan het bedrijf liepen schade op. Enkele zonnepanelen doorboorden letterlijk het dak van de auto's. Twee huizen in de buurt liepen eveneens schade op aan vensters en muren. Ook bij een hotel is er schade: een zonnepaneel vernielde er de airconditioning buiten.

De weggeblazen zonnepanelen: 

Losse zonnepanelen zijn levensgevaarlijk.

Volgens de laatste weersvoorspellingen blijft het vandaag hard waaien met rukwinden tot 90 kilometer per uur. Maar op de meeste plaatsen wordt het wel droog. De komende dagen krijgen we regen. 

Dodental storm Ciara in Europa loopt op

In Tsjechië kwam een man om het leven nadat hij met zijn auto onder een ontwortelde boom was terechtgekomen. Ook in Duitsland is een chauffeur omgekomen nadat hij met zijn vrachtwagen op een oplegger was gebotst waar wegwerkers rondslingerend puin van de snelweg wilden ruimen in de staat Hessen. Tenslotte is ook een bejaarde man in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas om het leven gekomen tijdens het opruimen van stormschade.

Een omgewaaide vrachtwagen in Frankrijk:

AFP or licensors

Eerder was bekend dat de storm dodelijke slachtoffers had veroorzaakt in Polen, Zweden, Slovenië en Groot-Brittannië. Het lucht- en treinverkeer werd in meerdere landen verhinderd en stopgezet. In duizenden woningen in Europa is de stroom uitgevallen en vele mensen raakten gewond.

Opruimen na wateroverlast in het Verenigd Koninkrijk:

AFP or licensors
Opruimen na wateroverlast in het Verenigd Koninkrijk
AFP or licensors

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen