Radio2

Overstromingsgebieden beschermen Oost-Vlaamse gemeenten langs de Schelde tegen springtij

Het springtij, in de nasleep van de storm Ciara, is de allereerste grote test voor de overstromingsgebieden langs de Schelde die aangelegd zijn in kader van het Sigmaplan. De waterbeheerder verwacht dat de gebieden het extra water vlot zullen opvangen. 

De overstromingsgebieden langs de Schelde tussen Antwerpen en Gent, aangelegd in het kader van het Sigmaplan, zullen de gemeenten die er liggen beschermen tegen wateroverlast. Dat beweert toch de waterbeheerder De Vlaamse Waterweg. De Schelde is op dat gedeelte een getijdenrivier. Dat betekent dat het water er erg hoog komt te staan bij springtij, zoals vandaag. Het kan over de dijken stromen en blijven liggen in de daarvoor aangelegde polders. Hogere dijken rond die polders houden het water nog extra tegen. In Kruibeke spreken de inwoners van “watervallen” als het overstromingsgebied in werking is. Wandelen op de dijken is verboden.

De Vlaamse Waterweg verwacht dat het springtij op de Schelde merkbaar zal zijn vanaf 16.30 uur in de namiddag in Kruibeke tot rond 19 uur in Gent. Het water op de Schelde en haar zijrivieren Durme, Rupel, Dijle, Zenne en de Netes zal dan erg hoog staan. Dat komt door een combinatie van hevige wind, neerslag en springtij. Ook dinsdag zal er nog hoogwater zijn. De keten van overstromingsgebieden is aangelegd in het kader van het Sigmaplan. De Vlaamse Waterweg gaat ervan uit dat de gebieden Paardenweide (Berlare en Wichelen), Bergenmeersen (Wichelen), Potpolder IV (Waasmunster), Lippenbroek (Hamme) en Tielrodebroek (Temse) en de Polders van Kruibeke het water in Oost-Vlaanderen zullen bergen.  Maar alles hangt af van hoe hoog het water komt te staan.

Niet wandelen

De polders van Kruibeke zijn het bekendste overstromingsgebied, het is ook het grootste. De inwoners spreken van ‘de watervallen van Kruibeke’ als het water via een speciale sluis in het overstromingsbied stroomt. Het levert mooie beelden op, maar op de dijken gaan wandelen doe je beter niet. “De dijken worden in de gebieden afgesloten,” weet Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg. “het water kan met een enorme snelheid van de dijken stromen.” 

Geen veren

Op de Schelde zullen enkele veerdiensten niet uitvaren. Ook de waterbus doet bepaalde stopplaatsen niet aan. Voor de scheepvaart op de Schelde worden geen problemen verwacht.

Sigmaplan

Het Sigmaplan bestaat al sinds de jaren ’70, maar is nog altijd niet afgewerkt. “In het licht van klimaatverandering en zeespiegelstijging is het van cruciaal belang om te blijven investeren in het Sigmaplan,” zegt De Vlaamse Waterweg. “Het is een oplossing die goed werkt, dat hebben verschillende stormen de voorbije jaren uitgewezen. Willen we Vlaanderen ook de komende decennia blijven beschermen tegen een mogelijke superstorm, dan hebben we langs de Schelde en haar zijrivieren extra buffercapaciteit nodig,” aldus Wim Dauwe, afdelingshoofd bij De Vlaamse Waterweg.

Meest gelezen