Foto: Belga

Iedere week sluiten er twee bakkerijen: “Zware job en veel weekendwerk”

Er sluiten gemiddeld twee bakkerijen per week. Dat blijkt uit recente cijfers van het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. In 10 jaar tijd sloten er zo’n 1.000 bakkerijen. Dat heeft te maken met de concurrentie van supermarkten en de vele weekends die bakkers moeten werken.

Dieter Terrijn heeft een ambachtelijke bakkerij in Halle waar de klanten nog steeds in de rij staan voor een vers brood. “Ik vind nog altijd dat vers brood van bij de bakker beter is dan voorgebakken brood uit de supermarkt”, aldus Dieter.

Zware job

Volgens Dieter is het niet gemakkelijk om gemotiveerd personeel te vinden: “Wij vinden al anderhalf jaar geen bakkers meer. Er zijn nog wel veel mensen die de bakkersopleiding volgen, maar eens ze zijn afgestudeerd gaan ze een totaal andere richting uit. Waarschijnlijk is dat omdat de job zwaar is en veel weekendwerk heeft. Ook de concurrentie van de supermarkten en het administratieve werk spelen een rol."

Bakken met liefde

Maar bakker Dieter Terrijn doet zijn job nog altijd met veel liefde: “Als ik zelf iets maak en het daarna uit de oven zie komen, geniet ik daar echt van. Je bent trots op het product dat je maakt. Als de klanten dan nog eens tevreden zijn, is dat natuurlijk een extra motivatie.”

Meest gelezen