Videospeler inladen...

Jurylid plaatst mening op Facebook na afloop assisenproces: mag dat zomaar?

Het parket van Leuven is een onderzoek gestart naar een jurylid van een assisenproces waar vorige week een uitspraak was. Een man kreeg toen 24 jaar cel omdat hij zijn kapster vermoord had. Het jurylid had na afloop van het proces commentaar gegeven op sociale media over hoe de jury de straf had bepaald. Mag dat zomaar en wat zijn de gevolgen van die uitspraken? 

Het jurylid is niet te spreken over de straf die de man heeft gekregen en uitte haar ongenoegen daarover op Facebook. Ze reageerde onder meer dat levenslang de enige gepaste straf was, maar dat de meerderheid uiteindelijk een lagere straf wou. Bovendien zei de vrouw dat haar verdict al vanaf dag één vaststond. 

Het zijn opvallende woorden die een tipje van de sluier oplichten over hoe het beraad van de jury over de strafmaat is verlopen. En dat is ongezien in ons land, want moeten juryleden zich niet aan bepaalde regels houden, zélfs na afloop van het proces?

Beroepsgeheim

Volgens Joachim Meese, professor strafrecht aan de UAntwerpen, bestaat de kans dat de vrouw het beroepsgeheim heeft geschonden: "Een jurylid neemt de functie van rechter op zich en is dus gebonden aan het beroepsgeheim. Bij schending kan er een geldboete van 800 tot 8.000 euro of zelfs 1 tot 3 jaar cel worden opgelegd. Maar het is nog altijd aan het Openbaar Ministerie om de uiteindelijke beslissing te nemen en de vrouw hiervoor te dagvaarden."

Bij schending kan er een geldboete van 800 tot 8.000 euro of zelfs 1 tot 3 jaar cel worden opgelegd

Opleidingsmoment

Frédéric Thiebaut, de advocaat van de veroordeelde man, toont begrip voor de vrouw: "Wat ik wel aanvoel, is dat juryleden na afloop van het proces vaak geen opvang hebben. Ik weet niet of alle juryleden zo'n proces een plaats kunnen geven en het is misschien wel eens tijd om ook daar bij stil te staan."

Daarnaast bestaat er volgens Thiebaut wel degelijk een mogelijkheid om alle valkuilen aan juryleden uit te leggen vóór het proces van start gaat: "Wanneer een jury is samengesteld, dan wordt er een pauze van 2 dagen ingelast om een opleiding te geven aan de juryleden. Daar zouden onder meer deze aspecten aan bod kunnen komen, maar het Koninklijk Besluit dat invulling moet geven aan die opleiding, werd nooit opgemaakt."

Aan de andere kant moet Thiebaut toegeven dat er tijdens dit proces wel expliciet werd gewaarschuwd voor de geheimhoudingsplicht: "De voorzitter van de rechtbank zei net voor het beraad dat de jury met een unanieme beslissing naar buiten moet komen en dat leden daar achteraf geen kritiek op moeten geven."

De voorzitter van de rechtbank waarschuwde net voor het beraad dat er met een unanieme beslissing naar buiten moet worden gekomen

Iets wat Meese ook erkent. Volgens hem komen zaken zoals deze weinig voor aangezien de juryleden vaak wel ingelicht worden over het feit dat ze het geheim van het beraad moeten respecteren."Normaal gesproken weten zij ook dat er hier sancties op staan als men dat schendt."

"Uiteindelijk is het simpel: de juryleden zijn eigenlijk 12 rechters. Zij moeten dus onafhankelijk en onpartijdig zijn. Er mag dus tijdens het proces niets gezegd worden waaruit blijkt dat iemand al op voorhand schuldig is. Een jurylid kan dan gewraakt worden en wordt dus uit het proces geweerd. Hier ligt het anders aangezien de reacties pas na het proces werden geplaatst. Het zou wel kunnen betekenen dat er getwijfeld kan worden aan de onpartijdigheid van het jurylid. De verdediging kan dus onderzoeken of ze er iets mee gaat doen." 

Nieuw proces?

Maar gaat de verdediging dat ook meteen doen? Volgens Meese kan die inderdaad nu naar cassatie stappen, maar zullen er toch eerst enkele afwegingen gemaakt moeten worden: "Als de rechter beslist dat het hele proces opnieuw gedaan moet worden, kan dat ook nadelig voor de veroordeelde uitdraaien. Hij kan uiteindelijk een strengere straf krijgen dan bij het eerste proces."

Frédéric Thiebaut laat weten dat hij die beslissing nog moet nemen en dat hij eerst zal overleggen met zijn cliënt. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen