Foto: MBC

Zuid-Koreaanse zender herenigt moeder met overleden dochter dankzij virtual reality, maar wat doet dat met rouwproces?

Een kind verliezen is voor elke ouder een nachtmerrie. Om de getuigenissen van ouders met overleden kinderen bevattelijk te maken, creëerde de Zuid-Koreaanse zender MBC een animatie van het overleden meisje Nayeon. Haar mama kon haar zien en spreken met een virtual reality-bril. Voor rouwspecialist Manu Keirse is de VR-bril niet de juiste manier om te rouwen. "Als je een VR-bril gaat gebruiken, is de kans groot dat je naar dat toestel snakt om jouw kind telkens opnieuw te zien."

De Zuid-Koreaanse zender MBC bracht vorige week een documentaire over een gezin dat een meisje van 7 had verloren. Het meisje, Nayeon, overleed aan een ernstige ziekte en zoals elke ouder ging de mama van het meisje kapot van verdriet. In de documentaire, die "Jou ontmoeten" heet, gebruiken de makers een VR-bril om Nayeon terug tot leven te brengen.

Virtueel maar niet echt

De beelden van de "ontmoeting" zijn heel pakkend. We zien de moeder huilen terwijl ze probeert om het gezicht van haar dochter vast te nemen. Rouwspecialist en klinisch psycholoog Manu Keirse vindt dat de makers van de video te ver gaan in hun aanpak. "Mensen die iemand hebben verloren, hebben andere manieren om herinneringen op te roepen. Als ze in een vertrouwde omgeving zijn waar de overleden persoon meestal zat, dan kunnen ze zich hem of haar levendig herinneren."

Volgens Keirse zijn warme herinneringen en spullen van de overleden persoon meer dan genoeg. Volgens hem zijn we meer en meer geneigd om naar dingen te grijpen die ons helpen bij het rouwproces. "Tegenwoordig zie ik overal rouwboxen (een doos met spullen die je al dan niet kan kopen in de winkel, red.). Wel, de beste manier is gewoon praten over de overleden persoon." 

Maar nu kunnen we met VR mensen fysiek terug tot leven brengen. Zullen de nieuwe technieken ons in de toekomst niet helpen om beter om te gaan met verlies? Keirse denkt van niet: "Het risico is dat je telkens naar de VR-bril zal grijpen om de overleden persoon terug tot "leven" te brengen. Je ziet trouwens dat de mama haar dochter wil aanraken, daarvoor heeft ze speciale handschoenen aan. Want zonder handschoenen kan dat niet."

In de video werd Nayeon tot leven gebracht aan de hand van honderden foto's van haar zusje. Al die foto's werden met kunstmatige intelligentie samengevoegd en vergeleken met beelden van het overleden meisje. 

De makers namen langs alle kanten foto's van het zusje

Meest gelezen