compagnie fotografie

Wilrijkse leerlingen maken vogelkasten tegen de processierups

De afgelopen maanden hebben de leerlingen van het Sint-Ursula Instituut uit Wilrijk meer dan 100 nestkasten gemaakt voor kool- en pimpelmezen. De nestkasten werden opgehangen in het Rivierenhof in de hoop eikprocessierupsen te bestrijden.

Leerlingen van het eerste middelbaar uit het Sint-Ursula Instituut in Wilrijk timmerden meer dan 100 nestkasten voor mezen tijdens de les techniek. "Ik vind het leuk dat er echt iets met de vogelkastjes gedaan wordt. Anders wordt het thuis ergens gezet en dienen ze nergens voor", zegt één van de leerlingen. 

De nestkasten werden in het Rivierenhof opgehangen in de hoop meer mezen aan te trekken. Mezen eten voornamelijk rupsen en zo hoopt het park de eikprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden. 

Niet alleen leerlingen waren betrokken bij het project. Ook ouders en leerkrachten konden hun steentje bijdragen. "Je kon tegen betaling peter of meter worden van een nestkastje", zegt docent techniek Ivan Thijsmans. "Binnenkort kan je dan ook zien of er een nestje inzit."

Natuurlijke vijand

De provincie Antwerpen wil de processierupsen op een natuurlijke manier bestrijden. "We gaan ook kevers uitzetten en we proberen sluipwespen aan te trekken. Dat zijn beide natuurlijke vijanden van de processierups", zegt expert Kathleen Verstraete. Dat project gaat in september 2020 van start.

Meest gelezen