Limburgse brandweerkorpsen moeten nog heel wat stormschade opruimen

Er was nergens in Limburg echt heel grote schade na het stormweer van zondag, maar er waren wel erg veel meldingen.  Er is dus nog heel wat opruimwerk blijven liggen. Hier en daar zijn in de loop van maandagochtend nog oproepen bijgekomen. 

De brandweerzone Oost-Limburg had vanmorgen nog 66 gevallen af te handelen. In de zone Noord-Limburg moest de brandweer maandagmiddag nog op 15 plaatsen langsgaan. 

Maar de meeste schade was er zondagavond en zondagnacht.  Het gaat vooral om omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen. In de Jan Rosierschool in Lanaken is een plat dak weggewaaid.  In Riemst, aan de Rechtstraat,  is een muur omgewaaid en die heeft een dak met zonnepanelen vernield. Bewoonster Reinhilde: "De zonnepanelen zullen allemaal moeten worden afgebroken, en het dak ook, want dat is beschadigd onder de zonnepanelen." Reinhilde heeft geluk gehad, ze was een half uur voor de sterke rukwind nog in de stal geweest om was uit de droogkast te halen. 

Een half uur ervoor ben ik nog naar de droogkast gegaan om de was uit te nemen. Voor hetzelfde geld, als het een half uur ervoor was,  had ik het op mijn kop gehad. 

 

In Lanaken en Sint-Truiden zijn scholen vandaag dicht vanwege de storm. In Lanaken zijn dat alle scholen, sommige omdat er vlakbij de school heel wat bomen staan,  andere hadden sowieso een vrije dag. In Lanaken is nergens opvang voorzien.

In de Sint-Jan Berchmansschool in Sint-Truiden is er wel opvang.  Die school is dicht gebleven omdat er schade was op de speelplaats.  Directeur Bart Porrei: "We zagen zondag dat op de speelplaats de serre was gaan vliegen, en dat tafels omgewaaid waren. En dan hebben we beslist om de school te sluiten op maandag." Er zijn 6 kinderen op school voor wie er opvang is. De ouders van de andere kinderen hebben zelf opvang kunnen voorzien.  Morgen is de school weer open. 

Meest gelezen