Radio 2

Nieuwe sorteerfabriek in Gentse haven moet extra plastic afval door uitbreiding PMD-zak beter helpen recycleren 

Nog dit jaar komt er een nieuwe sorteerfabriek voor PMD-afval in de Gentse haven. Ook in Willebroek en Bergen komen er dergelijke fabrieken om de extra stroom plastic afval beter te kunnen sorteren. De sorteerkoepel Fost Plus wil zo binnen de twee jaar 65 procent van het plastic afval hergebruiken in België.  

Er zijn extra sorteerfabrieken nodig om de grotere toestroom plastic afval de baas te kunnen nu heel wat steden en gemeenten het systeem PMD+ invoeren. Daarbij wordt, naast het klassiek PMD-afval, ook elke andere plastic verpakking toegelaten in de ophaalzak. Het volume wordt groter en dus moet er meer en anders gesorteerd worden. Onder meer in de Gentse haven, in Evergem, komt er nog dit jaar een nieuwe sorteerfabriek bij. Dat is geen toeval want heel Oost-Vlaanderen werkt intussen al met het systeem van PMD+.

Sorteren in 14 onderdelen

"We merken in Gent alleen al een stijging van 25 procent PMD-afval sinds de invoering van het nieuwe systeem", zegt Mick Van Gaever van sorteerkoepel Fost Plus. "Er zit meer plastic in de zak en dat willen we ook beter sorteren. Het is dan ook logisch dat daar nieuwe installaties voor nodig zijn. Het is de bedoeling dat het PMD-afval uitgesorteerd zal kunnen worden in 14 verschillende, liefst recycleerbare, onderdelen", legt Van Gaever uit. In Oost-Vlaanderen komt er alvast zo'n nieuw sorteercentrum. "We hebben een contract met een bedrijf, daar gaat nog dit jaar zo'n nieuwe fabriek open."

65 procent recycleren tegen 2022

Het is de bedoeling dat alle Belgische gemeenten tegen volgend jaar overstappen op het systeem van PMD+. Dat betekent dat één extra sorteercentrum niet volstaat, ook in Willebroek en Bergen komen er nieuwe sorteerfabrieken. De bedoeling is dat in heel ons land tegen 2022 zo'n 65 procent van het PMD-afval gerecycleerd wordt, nu is dat nog maar 42 procent. 

kasto80

Meest gelezen