Nog nooit keken zo weinig mensen naar de Oscars: halvering in vergelijking met 20 jaar geleden

Nog nooit hebben zo weinig mensen de uitreiking van de Oscars, de belangrijkste filmprijzen, gevolgd op televisie. Dat blijkt uit de kijkcijfers. In vergelijking met 20 jaar geleden is het aantal kijkers gehalveerd. "Als films als "Parasite" en "1917" winnen is dat wel interessant voor filmliefhebbers zoals ikzelf, maar voor de modale filmkijker zijn dat films zonder grote sterren", zegt filmkenner Ward Verrijcken.

De kijkcijfers van de Oscar-uitreiking hebben een nieuw dieptepunt bereikt. In de Verenigde Staten hebben 23,6 miljoen kijkers de show gevolgd. Dat zijn er nog nooit zo weinig geweest. Het vorige dieptepunt was 2018. Toen keken nog 26,5 miljoen mensen naar de Oscar-show.

Nochtans was er hoop na vorig jaar. In 2019 keken voor het eerst sinds lang opnieuw meer mensen naar de uitreiking. Het was toen de eerste uitreiking sinds lang zonder echt vaste host, een poging om de show wat vooruit te doen gaan. Veel kijkers haken immers af door de eindeloos lange reeks categorieën.

Dit jaar was er opnieuw geen vaste host, maar dat heeft deze keer niet kunnen baten. De betere kijkcijfers van 2019 hebben de kentering niet ingezet. In vergelijking met 20 jaar geleden is het aantal kijkers van de uitreiking gehalveerd. 

Onder de grafiek geeft filmkenner Ward Verrijcken meer uitleg:

"Ik vind dat zelf een beetje verrassend, want ik heb met plezier naar de show gekeken", zegt VRT-filmjournalist Ward Verrijcken. "Ik ging ervan uit dat de kijkcijfers gingen meevallen, want Billie Eilish en Eminem traden op." Al heeft Verrijcken wellicht wel een verklaring. "Als films als "Parasite" en "1917" winnen is dat wel interessant voor filmliefhebbers zoals ikzelf, maar voor de modale filmkijker zijn dat films zonder grote sterren."

Lees verder onder de foto van Billie Eilish gisteren op de rode loper:

De best bekeken uitreiking was die eind jaren 90 toen "Titanic" de grote slokop was. "Die film was zo gigantisch populair dat mensen keken naar de uitreiking om de grote sterren Kate Winslet en Leonardo Di Caprio op het podium te zien staan", zegt Verrijcken.

Lees verder onder Leonardo Di Caprio en Kate Winslet in "Titanic":

Image supplied by Capital Pictures

De dalende kijkcijfers zijn natuurlijk geen nieuw fenomeen. "Het kijkgedrag is gewoon aan het veranderen", zegt Verrijcken. "We zijn steeds vaker aan het streamen dan te kijken naar dat soort shows. Er is een nieuwe generatie die er gewoon niet in geïnteresseerd is."

Meest gelezen