Videospeler inladen...

Syrische regeringsleger zet opmars Idlib voort: Turkse militairen gedood, vluchtelingenstroom zwelt aan 

In de Syrische provincie Idlib zijn bij een aanval van het Syrische regeringsleger vijf Turkse militairen gedood. Er zijn ook enkele Turkse militairen gewond geraakt. Het Syrische leger zet zijn opmars in de laatste opstandige provincie voort. Bijna 700.000 mensen zijn intussen op de vlucht in de richting van de grens met Turkije.

De voorbije week zijn de spanningen tussen Syrië en Turkije opgelopen omdat het Syrische regeringsleger oprukt in de richting van de Turkse grens. Precies een week geleden werden voor het eerst Turkse militairen gedood bij een aanval van het Syrische leger, en vandaag is het opnieuw tot een incident gekomen.

Bij een aanval in de buurt van Taftanaz, ten noordoosten van Idlib-stad, zijn vijf Turkse militairen gedood door het Syrische leger. Nog eens vijf Turkse militairen raakten gewond.  

In Taftanaz ligt een van de militaire observatieposten die Turkije heeft in de Syrische provincie Idlib. Turkije heeft ook militairen in Idlib gestationeerd omdat het invloed wil hebben op wat er gebeurt in de grensregio, en omdat het beducht is voor een nieuwe stroom vluchtelingen in de richting van de Turkse grens, die gesloten is.

700.000 vluchtelingen

Volgens nieuwe cijfers van de Verenigde Naties zijn intussen al bijna 700.000 inwoners uit de provincie Idlib en de naburige provincie Aleppo voor het geweld op de vlucht geslagen. "Hele dorpen zijn leeggelopen, een toenemend aantal burgers vluchten naar het noorden, naar gebieden die ze veiliger achten, maar die steeds verder krimpen", zegt David Swanson, een VN-woordvoerder. 

De voorbije nacht zijn bij Russische bombardementen nog negen burgers gedood, onder wie zes kinderen. In totaal zijn al meer dan 350 burgerdoden gevallen bij het offensief dat het Syrische leger, gesteund door bondgenoot Rusland, in december is begonnen in Idlib.

(tekst gaat voort onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Idlib is de laatste provincie die nog in handen is van tegenstanders van Assad. Idlib wordt gedomineerd door jihadisten die banden hebben met terreurorganisatie Al Qaeda, maar er wonen ook 3 miljoen burgers.

De bombardementen van het Syrische regeringsleger en de Russen zijn sinds het voorbije weekend gericht op het kleine deel (2 kilometer) van de M5-snelweg dat het regime nog niét in handen heeft. De strategische snelweg verbindt Aleppo, de tweede stad van Syrië in het noorden met Damascus in het zuiden. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier reporter Hasan Abdullah (TRT World) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen