Videospeler inladen...

Proces aanslagen 22/3 dan toch niet voor een volksjury? Meeste Vlaamse partijen zijn bereid om wet aan te passen 

"We gaan ons belachelijk maken als we het proces van de aanslagen van 22 maart voor assisen brengen", zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw gisteren in "De Zevende Dag". Hij lanceerde dan ook een duidelijke oproep aan de politiek: "Pas de grondwet aan zodat het proces toch nog voor een correctionele rechtbank kan komen". Uit een belronde van onze redactie blijkt dat de meeste Vlaamse partijen hier wel voor openstaan, al wordt er wel gewaarschuwd om nu niet overhaast te werk te gaan. 

Federaal procureur Van Leeuw was gisteren vernietigend over het feit dat het proces over de aanslagen van 22 maart voor assisen zou komen. Hij had het over een "fundamenteel onrechtvaardig" 19de-eeuws systeem dat zeer lang duurt en gevoelig is voor procedurefouten. "Als je ziek bent, moet je naar de dokter gaan. Als je een zware operatie moet ondergaan, is het alsof je aan twaalf mensen op straat een mes geeft".

Van Leeuw deed dan ook een zeer duidelijke oproep naar de politiek. "Het is nog niet te laat om het proces voor de aanslagen in ons land naar de correctionele rechtbank te laten gaan: artikel 150 van de Grondwet is voor herziening vatbaar. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig in het parlement." 

Is er een tweederdemeerderheid?

Uit een belronde van onze redactie blijkt nu dat de meeste Vlaamse partijen hiervoor open staan. N-VA kwam vanmorgen zelf met een breder voorstel. "Wij pleiten voor een radicale oplossing", aldus Kristien Van Vaerenbergh, de voorzitster van de commissie Justitie. "Schaf de assisenprocedure volledig af: het duurt te lang, het is omslachtig, te duur en te belastend voor de volksjury."

Wij pleiten voor een radicale oplossing: schaf de assisenprocedure volledig af.

Kristien Van Vaerenbergh, voorzitster commissie Justitie (N-VA)

Andere partijen, zoals Groen, Vlaams Belang en SP.A, zijn niet te vinden voor een volledige afschaffing van assisen, maar vinden wel dat zeer complexe terreurzaken beter niet voor een volksjury komen. Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke waarschuwt wel voor overhaast wetgevend werk. "Een grondwet wijzig je niet tussen de soep en de patatten."

Ook CD&V, de partij van justitieminister Koen Geens die al verschillende keren het systeem van een volksjury probeerde te hervormen, staat open voor een grondige aanpassing van het systeem.

Open VLD pleit ervoor om federaal procureur Frédéric Van Leeuw uit te nodigen naar de commissie Justitie in het parlement. 

PVDA heeft nog niet gereageerd.

In Wallonië is alvast de PS voor. "In de huidige vorm is de assisenprocedure niet geschikt voor het proces over de aanslagen van 22 maart", klinkt het. Maar de volksjury moet voor de PS behouden blijven zij het in een hervormde procédure om te oordelen over de zwaarste misdaden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen