Radio 2

Protestactie PVDA tegen prijsverhoging sociale huurwoningen: "kan niet voor woningen die in erbarmelijke staat zijn"

De Antwerpse afdeling van de PVDA heeft vanmorgen een protestactie gehouden aan de sociale woonblokken aan het Kielpark in Antwerpen. De partij eist dat de huurprijzen bevroren worden voor appartementen en woningen die niet beantwoorden aan de minimumeisen van hedendaags wooncomfort.  Woonhaven, de maatschappij die de appartementen verhuurt, zegt dat ze niet anders kan dan de prijzen te verhogen.

De PVDA kwam samen met zo'n 25 bewoners van de sociale woonblokken aan het Kielpark in Antwerpen om de stijging van de huurprijzen aan te klagen. Begin januari kregen heel wat bewoners een brief van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven dat de huurprijs met tientallen euro's omhoog ging. 

"Deze appartementsblokken moeten al 10 jaar gerenoveerd worden", zegt Mie Branders (PVDA). "Er zijn structurele problemen zoals versleten raamkozijnen, onbetrouwbare boilers en een lift die vaker niet werkt dan wel. Het is niet normaal dat mensen in hetzelfde, slecht onderhouden appartement moeten blijven wonen en toch meer moeten betalen.

Lees verder onder de foto.

Radio 2

De PVDA wil daarom dat er een moratorium komt voor woningen die nog niet gerenoveerd zijn. Dat wil zeggen dat de prijzen bevroren worden.

Woonhaven laat weten dat dit niet mogelijk is. "Wij moeten doen wat de Vlaamse regering ons oplegt, wij moeten de wet volgen", zegt Jan Hendrickx van Woonhaven. "Wij kunnen geen uitzonderingen maken."

Meest gelezen