Zoon Filip en vader André De Meuter.
Radio 2

Sloopbedrijf De Meuter bepaalt al 50 jaar uitzicht van Brussel

Sloopbedrijf De Meuter uit Ternat bestaat 50 jaar. En dat je hun werk kent, kan niet anders. De Brusselse metro, tunnels, het Reyersviaduct, het stadion van Anderlecht,… de lijst van sloopwerken is indrukwekkend. Na 50 jaar staan oprichters en broers André (72)  en Gaston (71) niet stil: momenteel zijn ze druk bezig met de afbraak van de WTC-torens in Brussel. 

De Meuter is intussen uitgegroeid tot een bedrijf van 250 mensen. Maar dat hadden de broers nooit verwacht. Een halve eeuw geleden namen ze de transportfirma van hun vader over. Die was toen vooral bezig met het vervoer van zand en steenkolen. Een markt die zou uitsterven, en dus besloten de broers om te investeren in een kraan. In 1969 was hun sloopbedrijf een feit: “In het begin deden we vooral de afbraak van huizen, maar toen we de opdracht voor de Brusselse metro binnenhaalden, zijn we vertrokken. In die tijd begonnen de eerste migranten, vooral Marokkanen, bij ons. Heel wat sloopwerk gebeurt manueel, en dus hadden we dringend handen nodig. Ontzettend lieve, en hardwerkende mensen waren dat. Ook vandaag.” vertelt André. En dat volk konden ze goed gebruiken: “We hebben in Brussel voor 90% de metro en tunnels uitgegraven. De afbraak van het betonnen viaduct in Koekelberg en veel meer.” (Lees verder onder foto). 

De aanleg van de Leopold II-tunnel.
Radio 2

Fenomenaal

Wie ooit door Brussel rijdt, kan dus niet anders dan de werken te kennen van het jarige bedrijf. De Martinitoren die ooit op het Rogierplein stond, het stadion van Anderlecht en RWDM dat werd afgebroken, de Financiëntoren… Toch is André daar niet mee bezig: “Ik sta er eigenlijk niet bij stil. Of zoals de WTC-torens waar we nu werken, een heel indrukwekkend gebouw. De 27e verdieping is maar liefst 102 meter hoog. Het uitzicht over Brussel is fenomenaal. Je ziet de Basiliek van Koekelberg, het Atomium en het park van Laken. Maar ik denk dan na over hoe we het gaan slopen. De veiligheid. Op welke manier. Dat fascineert me meer dan het uitzicht (lacht).  (Lees verder onder de foto).

Afbraak van het stadion van Anderlecht.
Radio 2

Confronterend

Zo’n 50e verjaardag doet een mens even stilstaan. André: “De tijd gaat enorm snel. Zeker omdat je het fysieke bewijs ook ziet als je door Brussel rijdt. Dat is best confronterend, dat je zelf ook ouder wordt.” Al doet André het nu een stukje rustiger aan: “Ik ben nu 72, en heb het roer intussen aan mijn twee zonen gegeven. Al blijf ik wel betrokken. En gelukkig, je merkt dat het goed is voor je hoofd, en voor je lijf graag werken.”

Oprichter André met werfleider Wim in de WTC-torens.
Radio 2

Meest gelezen