Videospeler inladen...

In beeld: stormtij en zandkliffen aan zee door storm Ciara

De storm Ciara van gisteren en afgelopen nacht heeft ook gevolgen op het strand aan de kust. Het springtij van maandagmiddag in combinatie met de strakke westenwind doet het opgehoogde zand op de stranden wegbreken. Miljoenen kubieke meters opgespoten zand spoelen zo opnieuw de zee in.

De kliffen die zo ontstaan, leveren mooie beelden op voor wandelaars, maar zijn ook gevaarlijk. Wie te dicht bij de rand komt te staan, kan immers meegesleurd worden als een klif wegbreekt. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, zullen de kliffen uit veiligheidsoverwegingen weer genivelleerd worden met bulldozers.

Kliffen in Blankenberge

Radio 2

Kliffen in Oostende

Radio 2
Radio 2

Stormtij

Bij springtij is het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst. Als er op dat moment ook een storm is, spreekt men van stormtij. Het hoogtepunt van het stormtij was rond 14.00 uur maandagmiddag, maar de gevolgen bleven beperkt.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Verschillende kuststeden hadden wel maatregelen genomen. Zo is de stormmuur op de dijk van Wenduine volledig dichtgemaakt. Een stormmuur is een metalen wand van een meter hoog die bij stormweer de dijk dichtmaakt, zoals je op de foto hieronder ziet.

Radio 2
Radio 2

Maatregelen tot en met woensdag

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust meldt dat de stormtij-kustwaarschuwing tot woensdag wordt verlengd.  De waterstanden blijven tot dan erg hoog. De stormmuur in Wenduine en de staketsels van Nieuwpoort en Blankenberge zullen tot woensdagochtend afgesloten blijven.

Meest gelezen