Radio 2

Storm Ciara blaast beroemde kip uit elkaar in Zillebeke

In Zillebeke bij Ieper is een kip van papier-maché uit elkaar geblazen door de storm Ciara. Ze werd gemaakt door de dichtste buren van het kunstwerk Coming World Remember Me op het domein van de Palingbeek. Zondagmiddag merkten de eigenaars op dat de kip in gruzelementen was gevallen.

Coming World Remember Me was de meest succesvolle interactie met het publiek van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Dat project werd georganiseerd door het provinciebestuur van West-Vlaanderen. Het is een kunstwerk van Koen Vanmechelen. De man heeft iets met kippen en eieren. Het kunstwerk bestond uit een oerei dat 600.000 kleine beeldjes leek gebaard te hebben. Elk beeldje stond voor een slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog. Al snel dook een kip op bij de buren. Die leek vanuit de tuin het kunstwerk in de gaten te houden. 

Onze kip kon even vliegen, maar duidelijk niet landen

Marlies Boink, eigenares van de kip

Het beeld bij de buren werd door henzelf gemaakt. Marlies Boink en Hugh Shipman gebruikten daarvoor kippengaas en papier-maché. Dat zijn stukjes papier die je nat aanbrengt op een constructie en daarna laat uitharden. Ze gebruikten ook tegellijm. "Lekker licht", vond Marlies. Maar daardoor bleek het wel heel breekbaar. Toen ze gisteren de hond wilden uitlaten, zagen ze dat de kip in gruzelementen lag. Marlies neemt het filosofisch op. "Onze kip kon even vliegen, maar duidelijk niet goed landen." Marlies en Hugh weten niet of de kip nog een opvolger krijgt.

Meest gelezen