Radio 2

Storm Ciara is geluwd, maar laat zich nog voelen in Oost-Vlaanderen

De storm die zondag en de voorbije nacht over ons trok heeft nog gevolgen: enkele scholen zijn gesloten, een beroemde populier is omgewaaid , een dierenopvangcentrum heeft oplapwerk en de boswachters hebben het druk met nakijken hoe het met hun bos is gesteld.

Scholen

In Laarne is basisschool de Zonnebloem vandaag gesloten. Alle ouders zijn persoonlijk verwittigd dat er geen les zou zijn. De school kon wel opvang voorzien, daarvan hebben 14 leerlingen gebruik gemaakt. Er lopen een goeie 320 leerlingen school verdeeld over de beide vestigingen van De Zonnebloem. “Het was een hele klus om die allemaal persoonlijk te verwittigen zondagnamiddag”, zegt de directrice. 

Omdat er enkele grote bomen in de omgeving van de klaslokalen staan vond de brandweer het te gevaarlijk om de lessen te laten doorgaan. De lokalen waar opvang is voorzien en de bureaus van de administratie waren niet in gevaar, vandaar dat de school die wel kon gebruiken.  “De bomen houden nog altijd stand, dus als ze zo’n storm doorstaan, zijn ze nog wel stevig en kan er morgen wel gewoon les gegeven worden”, volgens de directie. 

De Arkadesschool in Gent is ook gesloten. De directrice legt uit dat daar  een nieuw gebouw wordt gezet, waardoor het schooldomein een werfzone is. “Er zijn verschillende dingen omgewaaid en omdat het ook vanochtend nog stormde, is besloten om de school een dag dicht te houden voor de veiligheid van de kinderen.” 

Bos

Als de wind is geluwd gaan boswachters het bos in om te kijken hoe groot de schade aan de bomen is. Boswachter Björn in de Vlaamse Ardennen merkt vooral schade bij de beuken. “De schade aan de bomen die langs de paden staan valt mee want die worden jaarlijks gecontroleerd om te zorgen dat ze niet breken.” Plaatsen waar bomen dieper uit het bos over de paden gevallen zijn, worden de komende dagen opgeruimd. “We roepen op om waakzaam te zijn, dus best nog niet meteen in het bos gaan wandelen en altijd goed kijken of niks boven je hoofd hangt!” 

Een populier die niet in een bos stond, wel op een heuvel in deelgemeente Strijpen, is geveld door de wind. De boom was een herkenningspunt waar veel mensen bij afspraken.

Dieren

In Geraardsbergen in het opvangcentrum SOS Wilde Dieren is er oplapwerk te doen. Het opvangcentrum ligt deels in een bosrijk gebied, verschillende dieren moesten gisteren geëvacueerd worden. Beheerder Nancy zag vooral schade aan de buitenren voor de vossen. “Daar zijn twee bomen op de afsluiting gekomen. Ook het verblijf van de valken is beschadigd, die zijn gelukkig niet ontsnapt.”

kasto80

Meest gelezen