Foto: Piet Dijkmans

Herlees de liveblog: "Storm Ciara was niet uitzonderlijk, maar uitgestrektheid viel op"

Het hoogtepunt van de storm Ciara is voorbij. Dat zegt weerman Frank Deboosere. Er werd een moeizame ochtendspits verwacht, maar dat is uiteindelijk meegevallen. Verschillende scholen blijven vandaag wel dicht door de storm. Straks wordt er wel nog stormtij verwacht, onder meer aan de kust en in Antwerpen. Herlees al het nieuws over de storm in onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Op pad met de boswachter in Heverleebos

Parken en bossen blijven voorlopig gesloten omdat er kans blijft op felle windstoten. In het Heverleebos bij Leuven is de boswachter al op inspectie geweest, om te zien hoe de bomen de storm hebben doorstaan.

Videospeler inladen...

VRT NWS-reporter Mattias Tuyls: "Veel schade, maar al bij al is het meegevallen"

Videospeler inladen...

Afgewaaide dakpannen en omgevallen bomen, de Mechelse brandweer heeft de handen vol

Nu het ergste van storm Ciara voorbij is, wordt er overal in het land opgeruimd. Van afgewaaide dakpannen en omgevallen bomen, tot hele stellingen die omver geblazen zijn. Overal heeft de brandweer de handen vol. We gingen mee op pad met de brandweer in Mechelen

Videospeler inladen...

Tot vanavond code geel van kracht in ons land, maar wat betekent dat?

Tot vanavond 23 uur is code geel van kracht in ons land. "Ons land bevindt zich tot dan aan de zuidelijke flank van stormdepressie Ciara, in een zeer sterk windveld", staat te lezen op de site van het KMI.

"Maandag overdag blijft het hard waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen. Windstoten tot 90 à 100 km/u blijven wel nog mogelijk."

Code geel betekent dat er plaatselijk kans is op onweer met intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die lokaal overlast of schade kunnen veroorzaken.

Tot vanmorgen gold er in ons land code oranje. Code oranje betekent dat er vandaag verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het verkeer.

De schade valt heel goed mee. Ik ben op een aantal gevoelige plaatsen geweest, maar er zijn niet overdreven veel bomen omgewaaid. Jammer genoeg wel een van onze veteraanbomen
Marc Struelens - boswachter, die in Leuven en Heverlee op inspectie geweest is

Natuur en Bos vraagt op Twitter om de bossen nog even te vermijden. 

Als er iemand zijn serre kwijt is, ze ligt bij ons
Dirk Fierens uit Ophasselt, Geraardsbergen

File door afgesloten Ter Kamerenbos en Zoniënwoud

Vier interventies voor CO-intoxicaties in Brussel: "Mogelijk heeft wind een rol gespeeld"

De Brusselse brandweer is zondag en in de nacht van zondag op maandag viermaal moeten tussenkomen voor een CO-intoxicatie. Twaalf personen hadden verzorging nodig in het ziekenhuis. "Mogelijk heeft de wind een rol gespeeld door het terugblazen van de verbrandingsgassen", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

De eerste interventie vond zondagnamiddag rond 15.40 uur plaats in de Rogierlaan in Schaarbeek. Een zwangere dame en haar kindje van drie jaar oud moesten naar het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek gebracht worden voor zuurstoftherapie in de duikerscaisson. De wandketel in de badkamer van de woonst werd uitgeschakeld en verzegeld door Sibelga.

Rond 18.30 uur boden twee bewoners van de Vooruitgangstraat in Schaarbeek zich dan aan in het ziekenhuis, waar bleek dat zij een CO-vergiftiging hadden opgelopen. Ook in hun flat werd de gasinstallatie afgesloten en verzegeld door Sibelga.

Kort voor middernacht moest de brandweer dan uitrukken voor een CO-intoxicatie in een gebouw met drie verdiepingen aan de Waversesteenweg in Etterbeek. Het hele gebouw werd geëvacueerd en alle gasinstallaties in het pand werden afgesloten. De vier bewoners van de eerste verdieping, waar de hoogste waarden werden gemeten, werden overgebracht naar het ziekenhuis. Voor de zeven andere bewoners was dat niet nodig.

Ten slotte moesten rond 0.25 uur ook nog in de Osseghemstraat in Sint-Jans-Molenbeek vier personen naar het ziekenhuis gebracht worden met en CO-intoxicatie. Het ging om een gezin met twee kinderen dat op de derde verdieping van het gebouw woonde. Ook in die flat werd de wandketel in de badkamer afgesloten en verzegeld. 

900 oproepen in hulpverleningszone Vlaams-Brabant-Oost

In de hulpverleningszone Vlaams-Brabant-Oost liepen zo'n 900 oproepen binnen voor het stormweer. Ruim 600 oproepen kwamen binnen via het noodnummer 1722 en goed 300 oproepen liepen rechtstreeks bij de verschillende brandweerkorpsen binnen. 

In de meeste gevallen was er sprake van afgewaaide takken of omgewaaide bomen, schade aan daken en dakgoten en elektriciteitskabels die laag over de weg kwamen te hangen. In verschillende gemeenten moesten vanwege dergelijke incidenten straten tijdelijk afgesloten worden. Dat was onder meer het geval in Glabbeek, Kortenberg, en Overijse. Zo ook moest de Mechelsesteenweg in Herent in beide richtingen volledig afgesloten worden omdat een woning tussen de Potestraat en de Ellestraat stormschade had opgelopen aan het dak.

In Glabbeek blies de wind het dak van een woning weg. De bewoners werden opgevangen door familie en de gemeente bekijkt maandag waar ze verder terecht kunnen. Ook in de Vissenakenstraat in Tienen moest het dak van een woning eraan geloven. Het ging om een woning in aanbouw waar nog niemand woonde.

In Overijse was het dan weer een boom die op het dak van een woning viel. Er vielen geen gewonden maar de villa raakte zwaar beschadigd en is onbewoonbaar geworden. Het gezin met vier kinderen moet op zoek naar een ander onderkomen.

Belfort in Brugge blijft vandaag gesloten

Meest gelezen