Stormschade in Limburg: omgewaaide bomen, losse dakpannen en weggewaaide stukken dak

De storm Ciara heeft ook in Limburg voor heel wat schade gezorgd. In totaal liepen er bij de 3 Limburgse hulpverleningszones zowat 1.000 oproepen binnen. Die gingen vooral over omgewaaide bomen, losse dakpannen en weggewaaide stukken dak. 

Op heel wat plaatsen is er schade aan bouwwerven en waaiden reclamepanelen weg. Wanneer het licht is, zal pas echt duidelijk zijn hoeveel schade er is.

In As bleef de Bremstraat de hele nacht afgesloten omdat er bomen op de bovenleidingen van de elektriciteit vielen. "Het was te gevaarlijk om direct herstellingen uit te voeren," zegt burgemeester Tom Seurs (Voluit). "De brandweer kon niet met de hoogtewerker tot aan de boom geraken. Netbeheerder Fluvius gaat in de loop van de ochtend het probleem oplossen." 

In de Trinellenstraat in Riemst waaide een deel van het dak van de kapel van het rusthuis weg. In de Bergstraat in Mopertingen blies de wind een deel van de zijgevel weg: het huis is onbewoonbaar. 

In de Rechtstraat in Valmeer is een buitenmuur van een huis omgevallen door de wind. De binnenmuren staan nog recht. Bakstenen vernielden ook de tuinberging. 

Geen school vandaag

Enkele scholen beslisten om vandaag gesloten te blijven. In Lanaken blijft scholencampus Alicebourg (GO!) dicht vandaag. De schoolgebouwen liggen midden in een park met veel bomen en dat vond de directie te onveilig. Directeur Lieve Leenders: "Onze scholencampus ligt op een groen domein met heel wat bomen. Het is goed onderhouden, maar met deze windsnelheden en deze omstandigheden is het toch een risico om de school open te houden." Op de campus ligt niet alleen een middelbare school met internaat maar ook een kleuter- en lagere school. Samen goed voor meer dan 1.000 leerlingen. 

Ook de lagere gemeenteschool in Rekem en de vrije basisschool van Lanaken blijven dicht, net als de voor en naschoolse kinderopvang. In Sint-Truiden blijft de Sint-Jan Berchmansschool dicht. Daar is wel noodopvang voor leerlingen die toch zouden komen. 

Meest gelezen