In Mortsel is een combi deels vernield.

Stormschade in provincie Antwerpen: veel oproepen, maar vooral kleine schade

De ernst van de schade door de storm lijkt mee te vallen in de provincie Antwerpen, maar de brandweer kreeg wel veel oproepen binnen. Meestal gaat het over kleine schade bij mensen thuis, zoals weggewaaide dakpannen of wateroverlast. Her en der zijn er bomen omgevallen, of grote takken afgebroken. De stedelijke parken blijven gesloten. De schepen konden gisteren de Antwerpse haven niet bereiken, maar dat is ondertussen opgelost. Er werd niet gevlogen vanop de luchthaven van Deurne, en ook vanmorgen vliegt TUI niet via Antwerpen. Vandaag blijft een aantal scholen uit voorzorg gesloten omdat ze in een parkgebied liggen. 

De brandweer van Antwerpen kreeg in het totaal al 850 oproepen binnen, waarvan ze er 300 deze voormiddag nog moet afwerken.  In Zone Rivierenland gaat het over 800 oproepen, waarvan er 72 nog niet behandeld zijn. Meestal gaat het over kleine schade bij mensen thuis: water dat binnenregent omdat er dakpannen zijn weggewaaid, of kelders die ondergelopen zijn. Aan de ingang van het station van Berchem stond er op een bepaald moment 20 centimeter water en was het even moeilijk voor de pendelaars. De brandweer verwacht nog meer oproepen als het licht wordt en er nog meer schade zichtbaar wordt. 

Stuk boom op combi

In Mortsel is een politiecombi deels vernield. De agenten waren naar de Lindelei gereden omdat daar een boom was omgevallen. "Toen de ene agent aan het overleggen was met de brandweercommandant, kwam nog een stuk van de boom naar beneden, op de geparkeerde auto" zegt Kim Verdoodt van de politie. "De mannen konden de takken op het nippertje ontwijken. Gelukkig bleef de agent in de auto ook ongedeerd."

Scheepvaart

Door de storm werd het scheepvaartverkeer naar de Antwerpse haven stilgelegd. Vanmorgen wordt er opnieuw gevaren. Toch hebben de kleinere schepen hebben nog altijd moeite om buiten te varen, maar dat heeft te maken met de hoge waterstand. Vanmiddag zal aan de Scheldekaaien de waterkeringsmuur gesloten worden. De waterbus vaart sinds vanmorgen ook opnieuw normaal. In de Waaslandhaven zijn er door de wind enkele rijen containers omgevallen. 

Luchthaven

Vluchten op de luchthaven van Deurne werden omgeleid naar Zaventem of afgeschaft. Ook vanmorgen vliegt Tui niet via Antwerpen. Naar Londen zou er wel opnieuw worden gevlogen. 

Scholen in park gesloten

In verschillende scholen die in een park liggen, wordt er vandaag geen les gegeven. Dat is ondermeer zo in Westerlo, Wilrijk en Kalmthout. Ook in Turnhout blijft de stedelijke kleuterschool die in het stadspark ligt, gesloten, zegt schepen Marc Boogers. "Ouders die toch opdagen met hun kleuters worden doorverwezen naar de stedelijke basisschool Parkwijk, zo'n 100 meter verder, waar de kleuteractiviteit gewoon doorgaat."

De provinciale parken in de provincie Antwerpen zijn terug open. De stedelijke parken blijven nog gesloten. 

Meest gelezen