Hogere fijnstofconcentratie vannacht doordat storm Ciara zeezout tot in de Kempen blies

Er is afgelopen nacht tijdelijk meer fijn stof gemeten in de lucht en daar zou storm Ciara verrassend genoeg verantwoordelijk voor zijn. "Door de hoge windsnelheden is zeezout in de lucht terechtgekomen en tot in het binnenland geblazen", meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

Fijn stof wordt vooral veroorzaakt door de mens. De landbouw, industrie en verkeer zorgen ervoor dat het aantal vervuilende deeltjes in de lucht snel kunnen toenemen. Het gebeurt dan ook niet vaak dat er 's nachts meer fijn stof in de lucht hangt dan overdag. En toch was dat afgelopen nacht het geval. "Tegen alle verwachtingen in zagen we afgelopen nacht verhoogde fijnstofconcentraties in de lucht", zegt Frans Fierens van IRCEL. 

"Dat heeft alles te maken met de storm die gisteren over het land raasde. Als er heel veel wind is en die wind komt van over zee, dan gebeurt het soms dat er veel zeezout in de lucht terechtkomt. En zeezout is een natuurlijke vorm van fijn stof. Daardoor zagen we afgelopen nacht de concentraties fijn stof in de lucht toenemen van aan de kust tot voorbij Antwerpen en zelfs tot in de Kempen."

Fijn stof is een vorm van luchtvervuiling en is ook schadelijk voor de gezondheid. Te veel fijnstofdeeltjes inademen kan ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Toch was er afgelopen nacht geen enkel gevaar.

"Niet elke component van fijn stof is even schadelijk", zegt Fierens. "Natuurlijk fijn stof, zoals zeezout, is waarschijnlijk een heel stuk minder gevaarlijk dan fijn stof afkomstig van dieselmotoren of houtverbranding."

IRCEL meldt overigens nog dat de luchtkwaliteit over de hele dag gemeten gisteren en vandaag uitstekend was. 

Meest gelezen