In Flanders Fields Museum, Antony d’Ypres

Toerisme Westhoek in het teken van de heropbouw na WO1

Het hele jaar lang zal Westtoer de "groote heropbouw" van de Westhoek belichten.  Feniks 2020 bundelt wandelingen, tentoonstellingen en openluchtspektakels die de moeizame jaren na de Eerste Wereldoorlog terug tot leven brengen.  

"De heropbouw na Wereldoorlog 1 was een krachttoer", zegt Stephen Lodewyck van Westtoer. "90 procent van het land was vernield: woningen, openbare gebouwen, landbouwgrond, alles ... Eerst was er veel miserie toen iedereen terugkeerde en nergens nog zijn huis terugvond. Maar met een ongekende veerkracht heeft de bevolking van de Westhoek de draad terug opgenomen. Op 10 jaar tijd was het landschap bijna helemaal terug opgebouwd."

Wilde Westen

Over die spectaculaire heropbouw lopen vanaf maart tot november verschillende tentoonstellingen.  Daarbij komen zeer uiteelopende aspecten aan bod. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Poelkapelle is er bijvoorbeeld de Expo "Wilde Westen" over de wetteloosheid na de oorlog en het herstel van de ordehandhaving. In het Fransmansmuseum in Koekelare is er de tentoonstelling "Plantrekkers", over hoe mensen overleefden na de terugkeer in hun verwoeste  dorpen.

In Flanders Fields Museum, Antony d’Ypres

Westtoer organiseert naast de tentoonstellingen tientallen activiteiten onder de noemer "Feniks 2020". Zo zijn er ook wandelroutes uitgestippeld: de Fenikswandeling in Ieper,  de route "Sporen" in Diksmuide of "Zonnebeke  herrijst".

Massaspektakel

Er staan ook enkele openluchtevenementen op het programma. "Uit de as herrezen" in Diksmuide vertelt met muziek, theater en projecties de wederopbouw van de stad. "Follow the Feniks" in Nieuwpoort is een beklijvend schouwspel met videomapping en projecties over moeten loslaten en de wil om terug op te bouwen.

Alle info vind je op de website van Feniks 2020.

Meest gelezen