Een jonge acteur uit "Parasite" juicht bij de bekendmaking van de Oscarwinst.

Zuid-Korea juicht -zeker net nu- na Oscartriomf: "Gelukkig nieuws voor een gedeprimeerd land"

In Zuid-Korea is de Oscartriomf van de film "Parasite" van Bong Joon-ho verrast en vol enthousiasme onthaald. Het land kon wel wat goed nieuws gebruiken, want de laatste dagen overheerst onrust over de uitbraak van het coronavirus. "Dit is gelukkig nieuws, zoals een welkome regenbui, voor de Koreaanse Republiek, die gedeprimeerd is en wanhopig door het coronavirus", klinkt het.      

Vier Oscarbeeldjes mag de maatschappijkritische filmsatire "Parasite" mee naar Zuid-Korea nemen: die voor beste scenario, beste regie, beste buitenlandse film én beste film tout court

Dat laatste is een absolute primeur. Nooit eerder werd een niet-Engelstalige film bekroond in die -allerbelangrijkste- categorie.     

Dat "Parasite " bekroond zou worden als beste buitenlandse film, daar was iedereen het weliswaar over eens. De film is al overladen met filmprijzen, onder meer met de ook al erg prestigieuze Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes.

Maar dat hij ook tot beste film zou worden uitgeroepen, nota bene als eerste niet-Engelstalige film ooit, dat hadden de Zuid-Koreanen nooit verwacht. "Daar zijn ze veel te bescheiden voor", zegt correspondent Jeroen Vissers in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.  

(tekst gaat voort onder foto)

Filmstudenten in Seoel kijken samen naar de Oscaruitzending.

"Zuid-Korea staat op zijn kop. Meteen na de bekendmaking van de Oscar ging iedereen los op de sociale media, en overal was het "breaking news", zegt Vissers nog.

Alle kranten pakken groots uit met het nieuws. "Ongelooflijk, "Parasite" heeft de 92-jarige Oscargeschiedenis herschreven", kopt de grootste krant Chosun Ilbo. 

"Gelukkig nieuws voor gedeprimeerd land"

Het goede nieuws is erg welkom, want Zuid-Korea gaat de laatste dagen gebukt onder onrust over het coronavirus. Er zijn intussen 27 besmettingen bekend. Het virus heeft al een behoorlijke impact op het sociale en economische leven in Zuid-Korea. Reisbureaus, restaurants, bioscoopzalen en winkelcentra zagen hun cijfers al scherp achteruitgaan. 

(tekst gaat voort onder foto)

Spandoeken met voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus in Seoel.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De Oscartriomf van "Parasite", net nu, wordt dus dankbaar onthaald. Niet in het minst door president Moon Jae-in, die op Twitter liet weten dat hij trots is op regisseur Bong Joon-ho en zijn crew, en "bijzonder dankbaar omdat ze moed en trots bezorgen aan een volk dat kampt met moeilijkheden." 

(tekst gaat voort onder foto)

Dezelfde teneur bij de belangrijkste Zuid-Koreaanse oppositiepartij: "Dit is gelukkig nieuws, zoals een welkome regenbui, voor de Koreaanse Republiek, die gedeprimeerd is, economisch stilstaat en wanhopig is door het coronavirus". De Zuid-Koreaanse oppositie leverde de voorbije dagen kritiek op de regering. Ze verwijt haar niet doortastend genoeg op te treden bij de uitbraak van het coronavirus. 

"Film legt vinger op zere plek van Zuid-Korea"

"Parasite" is sinds zijn release erg in de smaak gevallen bij de filmrecensenten. "Dit is bijtende, maatschappijkritische cinema, die waarschuwt voor de gevaren van al te grote sociale verschillen, door de Koreaanse grootmeester Bong Joon-ho, verpakt in waanzinnig entertainment", zo omschrijft VRT-filmkenner Ward Verrijcken de film over een arme familie die infiltreert in een villawijk.

(tekst gaat voort onder foto)

Bong Joon-ho met twee van zijn Oscars.
2020 Getty Images

Maar niet alleen de filmkritiek, ook het publiek is massaal gevallen voor "Parasite". In Zuid-Korea alleen gingen meer dan 10 miljoen mensen kijken. "Parasite" is voor Zuid-Koreanen dan ook heel herkenbaar, zegt correspondent Jeroen Vissers. 

"Je hebt natuurlijk Gangnam (zeer welvarend en chic stadsdeel van Seoel, nvdr.), plastische chirurgie, dure schoonheidsproducten, de wereld van glamour en K-Pop. Maar je hebt hier ook ontzettend veel armoede. 45 procent van de ouderen leeft zonder pensioen en onder of net op de armoedegrens. Dat er hier zo'n groot verschil is tussen arm en rijk, is iets wat niet veel mensen weten, en wat we niet vaak te zien krijgen. "Parasite" legt juist de vinger op die zere plek. Dat is een van de redenen waarom veel Koreanen met een mix van schaamte en herkenning, maar ook met veel bewondering deze film hebben gezien."    

Meest gelezen