Radio 2

Zware storm waait dak en zonnepanelen weg in Lede: “Plots hoorde ik een luide klap”

In Lede is gisteren één derde van het dak van een appartementsgebouw weggewaaid door storm Ciara. Het gebouw is van de vzw Reymeers, de bewoners hebben het psychisch moeilijk en krijgen daar begeleiding. Een aantal inwoners hebben voor de veiligheid een andere slaapplek gekregen. 

Luide klap

Martine woont al twee jaar in het gebouw en zag alles gebeuren. “Ik hoorde een luide klap”, vertelt ze. Toen ze beneden ging kijken, lag het dak al op de grond. “Ik heb nog even gewacht voor ik ging kijken. Toen ik buiten kwam, zag ik de zonnepanelen wegwaaien.” Het was even schrikken voor de bewoners, maar niemand raakte gewond.

Hulplijnen in gebruik

Martine belde verschillende hulplijnen, maar die waren allemaal in gebruik. Pas tegen de avond kwam de brandweer. “Nadat de brandweer vertrokken was zijn we goed opgevangen door medewerkers van de vzw. We kregen iets te eten en te drinken”, gaat Martine verder. Sommige bewoners brachten de nacht door bij familie of sliepen in andere appartementsgebouwen van de vzw.

“Toen ik buiten ging kijken zag ik de zonnepanelen wegvliegen”
Bewoonster Martine

Wilde storm, maar rustige bewoners

Ondanks de wilde storm kon Martine haar rust behouden. “Op ons reglement staat dat we zo kalm mogelijk moeten blijven als er iets gaande is. Ik heb me daaraan gehouden. Daar staan ook de telefoonnummers op van de begeleiders en de kliniek.”

Nog maar net gebouwd

“Het bovenste deel van het dak is weggewaaid. De isolatie en een stuk van de zonnepanelen liggen mee onder het puin”, legt directeur van het wooncomplex Marc Vandergraesen uit. Het appartementsgebouw is amper twee jaar oud. “Het is een nieuwbouw en de architect moet nu nakijken hoe dat precies kon gebeuren”, gaat Vandergraesen verder.

"De schade is gelukkig enkel aan de buitenkant van het gebouw"

Marc Vandergraesen, directeur vzw Reymeers

Drie bewoners mogen de woning nog niet in

Het gebouw is niet onbewoonbaar verklaard, maar drie bewoners mogen hun woning voorlopig nog niet in. “We hebben de verzekeringsmaatschappij gecontacteerd en een dakwerker heeft ervoor gezorgd dat er zeker geen regen in het gebouw kan”, voegt Vandergraesen toe.

kasto80

Meest gelezen