Aantal ontslagen bij Punch Powertrain in Sint-Truiden daalt van 308 naar 138

Het aantal ontslagen bij Punch Powertrain, een fabrikant van versnellingsbakken voor auto’s in Sint-Truiden, daalt van 308 naar 138. Dat is gisteren bekendgemaakt bij de voorstelling van het sociaal plan voor de werknemers. Door vrijwillig vertrek en het stelsel van SWT, het vroegere brugpensioen, wil Punch Powertrain gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermijden.

Een deel van de productie in Sint-Truiden verhuist op termijn naar China. Eind vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat er 308 van de ongeveer 1.100 banen zouden moeten verdwijnen. Het ging om 204 arbeiders en 104 bedienden.

De voorbije maanden onderhandelden de directie en de vakbonden over een sociaal plan. Dat werd gisteren aan de werknemers voorgelegd. Het aantal jobs dat moet verdwijnen, wordt daarin teruggebracht van 308 naar 138 (115 arbeiders en 23 bedienden).

Punch Powertrain wil gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermijden. Daarvoor wordt het SWT (het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen, red) vanaf 58 jaar ingeroepen, als het bedrijf daarvoor de toestemming krijgt. Arbeiders die vrijwillig vertrekken, krijgen een extra premie bovenop de verbrekingsvergoeding.

Het bedrijf heeft de activiteit de voorbije jaren stelselmatig afgebouwd, met interimarbeid en minder werken in het weekend. Nu verhuist een deel van de productie dus nog naar China. Over twee jaar zou Punch wel producten kunnen gaan maken voor PSA, het bedrijf achter onder meer Peugeot, Citroën en Opel.

Meest gelezen