Atlascollege in Genk ligt plat na cyberaanval

Het Atlascollege in Genk is het slachtoffer van hackers. Het computernetwerk van de school is aangetast door een virus. Leerlingen,  leerkrachten en directie kunnen sinds vanmorgen hun in totaal 1.700 computers en laptops niet meer gebruiken. De cyberpolitie is een onderzoek begonnen.

De cyberaanval dateert van gisteravond en werd vanmiddag gemeld op de site van Het Belang van Limburg.  De IT-verantwoordelijke van het Atlascollege merkte pas vanmorgen op dat het hele systeem was aangetast door het recente computervirus Razor 2020. "We zagen meteen een beginscherm met daarop scheermesjes, een verwijzing naar de naam van het virus", zegt directeur Christel Schepers. "We hebben uit voorzorg alle computers stilgelegd en het WIFI-netwerk uitgeschakeld om te voorkomen dat het virus zich zou verspreiden". 

Wij begrijpen niet waarom de hackers voor een school kozen. We hebben de middelen niet om te betalen en willen ook niet betalen

Directeur Christel Schepers

De school kreeg ook meteen een mailadres om contact op te nemen. "Op die manier zouden we de code kunnen krijgen om het virus opnieuw onschadelijk te maken" zegt de schooldirecteur, "maar we hebben dat niet gedaan en zullen dat ook niet doen. We hebben de middelen niet om te betalen en - als we zouden hebben - besteden we die liever aan pedagogische doeleinden". 

Directeur Schepers heeft geen idee waarom de hackers voor een school kozen.  "We zijn uiteraard een grote organisatie met meer dan 3000 leerlingen en 500 leerkrachten. Zijn de hackers misschien op onze schaalgrootte afgekomen", vraagt ze zich af.

Intussen is de cybereenheid van de politie ingeschakeld.  De school gaat nu zelf proberen om het probleem op te lossen. Voorlopig is nog niet duidelijk hoe en wanneer dat zal lukken. 

Meest gelezen