Nieuwe huiszoekingen in onderzoek naar oplichting met autoverkoop

Politie en gerecht zijn vanmorgen op verschillende plaatsen binnengevallen in een onderzoek naar oplichting. De zaak is een uitloper van een groot dossier rond zwendel met tweedehandsauto's.

Het federaal parket liet vanmorgen huiszoekingen uitvoeren op een tiental plaatsen in Vlaams-Brabant, Brussel en Wallonië. Volgens het persagentschap Belga waren er onder meer invallen bij autoverkopers in Evere en Sint-Lambrechts-Woluwe. De zaak zou draaien rond oplichting bij de verkoop van nieuwe auto's

Het onderzoek is gestart op basis van aanwijzingen uit een andere zaak, die iets minder dan een jaar geleden startte met een mega-operatie van politie en gerecht. Op 7 mei 2019 vielen meer dan 1.200 agenten van de lokale en federale politie binnen op tweehonderd plaatsen in Brussel, Charleroi en Frankrijk, voornamelijk in kampen van woonwagenbewoners. Bij de actie werd een vijftigtal mensen opgepakt en nam de politie 90 woonwagens, 91 wagens, 34 gebouwen, juwelen, 23 luxe-horloges, 1 miljoen euro en een aantal vuurwapens in beslag. Volgens het federaal parket namen de bendeleden contact met particulieren die hun auto verkochten, maar bleken de slachtoffers enkele dagen na de verkoop van hun wagen te zijn opgelicht. De daders deden alsof ze betaald hadden voor de auto,  met een app op hun smartphone, of met een vervalst overschrijvingsbewijs. In totaal wil het parket daarvoor zowat 80 mensen voor de rechter brengen.

“Tijdens dat onderzoek is een aantal elementen naar boven gekomen die er toe geleid hebben een nieuw onderzoek te openen voor oplichting met nieuwe wagens”, zegt Eric Van Duysse van het federaal parket. Volgens de Franstalige omroep RTL werden er vanmorgen huiszoekingen uitgevoerd bij concessiehouders van BMW en Mercedes. “Er gebeurden nog meerdere huiszoekingen, voorlopig kunnen we nog niet melden of er mensen werden opgepakt.”

Meest gelezen