Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

China lanceert "close contact"-app voor zijn burgers: check of je in de buurt van een coronapatiënt was

De Chinese overheid heeft een app gelanceerd waarmee mensen kunnen nagaan of ze in de buurt geweest zijn van iemand die besmet is met het nieuwe coronavirus. Zo zouden mensen hun eigen risico op besmetting beter kunnen controleren. Het nieuwe staaltje technologie werpt een blik op de manier waarop China zijn burgers scherp in de gaten houdt, al zal deze app volgens experts waarschijnlijk minder kritiek krijgen.

De nieuwe app is sinds dit weekend beschikbaar, zo heeft de Chinese gezondheidsraad bekendgemaakt. Hij is ontwikkeld door de overheid en het bedrijf China Electronics Technology Group Corporation. Wie hem downloadt, moet zijn naam en ID-nummer invoeren. Elk geregistreerd telefoonnummer kan dan gebruikt worden om tot 3 andere ID-nummers te controleren, door het scannen van een QR-code. 

Het is een "close contact detector", een manier om na te gaan of je in de buurt geweest bent van iemand die besmet is met het nieuwe coronavirus, of bij wie sterke vermoedens zijn dat hij of zij besmet is. De Chinese overheid omschrijft het als "zonder bescherming in de buurt komen van mensen met een bevestigde, vermoedelijke of milde besmetting met het virus, ook al vertoonde die persoon op dat moment geen symptomen."

Wat is "close contact"?

Veel hangt af van wat je begrijpt onder in de buurt en close contact. Wie valt volgens de Chinese overheid onder "nauw contact"?

  • Mensen die nauw samenwerken, samen in de klas zitten, of in hetzelfde huis wonen
  • Medisch personeel, familieleden of andere mensen die nauw contact hadden met patiënten en hun verzorgers
  • Passagiers en bemanningsleden op vliegtuigen, treinen en andere vormen van transport die contact hadden met een besmette persoon.

Bijvoorbeeld, alle reizigers op een vliegtuig die in dezelfde rij stoelen en de drie rijen rondom een besmet persoon zitten, worden beschouwd als "nauw contact". Dat geldt ook voor al het cabinepersoneel. Andere reizigers op het vliegtuig vallen onder "oppervlakkig contact". Voor treinen met airconditioning geldt dat alle reizigers en personeel in hetzelfde rijtuig van een besmette patiënt in nauw contact gestaan hebben met hem of haar.

De app kan mensen helpen wijzen op een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus in hun omgeving. Wie risico loopt om zelf besmet te worden, krijgt de raad om thuis te blijven en contact op te nemen met de plaatselijke gezondheidsdiensten.

Grote vorm van controle, minder kritiek?

Het nieuwe staaltje technologie wordt "gevoed" door gegevens van gezondheids- en transportautoriteiten. Het werpt een blik op de manier waarop de Chinese overheid mensen in de gaten houdt. Het is wel bekend dat China er een heel hoge graad van controle op zijn burgers op nahoudt. Volgens experts zal deze app waarschijnlijk wel minder op kritiek kunnen rekenen dan andere vormen van controle.

"In China, en in Azië, worden data niet beschouwd als iets dat verborgen moet worden, het is iets dat je kan gebruiken, op voorwaarde dat dat transparant gebeurt, en met toestemming waar dat nodig is", vertelt Carolyn Bigg, advocate bij DLA Piper in Hongkong, aan de Britse openbare omroep BBC.

"Vanuit Chinees standpunt is dit een heel nuttige dienst voor de mensen. Het is heel krachtig, het toont de kracht van data en hoe ze voor de goede zaak gebruikt worden."

Meest gelezen