Radio 2

Muziekfestival FestivHalle stopt ermee: "Kosten zijn te hoog"

Er komt geen 16e editie van FestivHalle, het gratis muziekfestival in Halle. In september 2019 organiseerde de vzw Rock Monsieur nog een jubileumeditie met meer dan 10.000 bezoekers, maar dat was dan ook de laatste. “Het is een samenloop van omstandigheden en factoren”, zegt voorzitter Sebbe Raemdonck.

Vorig jaar stonden er nog grote namen op het podium van FestivHalle. Onder meer Gers Pardoel, The Van Jets, Fisher-Z en Laura Tesoro kwamen er optreden. Zij zorgden voor zo’n 10.000 bezoekers. Dat succes kent geen vervolg.

Voorzitter Sebbe Raemdonck zegt dat daar verschillende redenen voor zijn: “Enkele van onze medewerkers stoppen ermee. Aangezien we maar met 11 vaste leden zijn, wordt het dan erg zwaar.” De regels om een festival te organiseren worden strenger en er zijn steeds meer kosten. “We waren verplicht extra veiligheidsagenten in te huren. Daarnaast stopte er ook een hoofdsponsor, wat ervoor zorgde dat we extra budget moesten vinden”, aldus Sebbe. Vorig jaar moest de organisatie 6.000 euro meer betalen door al die nieuwe regels, en er komen er steeds meer bij.

Er kwam, ondanks de goede relatie met de stad, ook geen verhoogde toelage. “Het schepencollege besliste in december dat het bedrag van 2.000 euro niet zou veranderen”, zegt Sebbe. “We vermoeden dat FestivHalle niet serieus genoeg genomen wordt. De druk om ergens anders financiële fondsen te vinden, werd ook te groot.”

Toekomst

Vzw Rock Monsieur kan toch terugkijken op enkele mooie edities, zonder wrok. “Er is geen ruzie en we verwijten niemand iets, ook de stad niet”, zegt Sebbe. Er volgt nog een bedankingsfeest voor de partners en vrijwilligers die vorig jaar meewerkten. “Daarna zien we wel wat de toekomst brengt.”

Meest gelezen