VRT

Frank Focketyn over 20 jaar "In de gloria": "Ik hoop dat er een reünie komt"

Dag op dag twintig jaar na de eerste aflevering van "In de gloria" pleit acteur Frank Focketyn voor een terugkeer van het programma. "Ik hoop dat er een reünie komt. Ik zou zo graag opnieuw een gelijkaardig programma maken", zei hij op Radio 2 Antwerpen. Regisseur Jan Eelen speelt met het idee om een versie van "Jambers 10 jaar later" te maken, maar dan met personages van "In de gloria".

"De opnames van "In de gloria" waren voor ons als acteurs een ongelofelijke periode. Ik heb er nog steeds warme herinneringen aan", zegt Frank Focketyn in "Start je dag". De acteur had twintig jaar geleden een glansrol in de reeks van Jan Eelen samen met onder andere Tom Van Dyck, Lucas van den Eynde, Wim Opbrouck en Tania Van der Sanden.

Beluister het gesprek met Frank Focketyn in "Start je dag" (en lees voort onder de audio):

"Ik word nog steeds aangesproken over verschillende scènes", zegt Focketyn op Radio 2 Antwerpen. "Den draad en de bobijn zijn bijvoorbeeld een eigen leven gaan leiden.  Ik kan dat woord niet meer uitspreken en heb het tegenwoordig liever over een touw", lacht Focketyn. "Nog zo'n uitspraak die vaak terugkeert is "alles vol". Ik herinner me nog levendig hoe ik op een paasmaandag in Nederland die benjisprong moest doen. En toen gebeurde er zogezegd iets in mijn broek..."alles vol" dus."

De sketch met de thermos zaad voor Wendy Van Wanten vond ik zalig om te spelen
Frank Focketyn

Is het na 20 jaar geen tijd voor een reünie? "Ik hoop het", zegt Focketyn. "Ik zou zo graag opnieuw een soort "In de gloria" maken. Het toppunt is dat de realiteit de fictie vaak inhaalt. Hoe vaak zie je nu iets op televisie waarvan mensen zeggen. 'Dat lijkt wel weggelopen uit "In de gloria"", zegt Focketyn. 

Frank Focketyn merkt dat de serie doorheen de jaren almaar populairder is geworden. "Wij hebben net zoals Beethoven tijd nodig gehad om te groeien", grapt de acteur. "Ik meen dat. Wij zijn met "In de gloria" vrij klein en onbekend gestart op een laat uur op Canvas. Intussen spreken jonge mensen me aan over de reeks die toen nog niet geboren waren. Wat we toen deden blijkt dan toch universeel te zijn", besluit Focketyn.

Jongeren die nog niet geboren waren toen spreken me nu aan over de reeks
Frank Focketyn

Zoals "Jambers 10 jaar later"?

Regisseur Jan Eelen staat niet te springen voor een nieuwe reeks. "Er is intussen zoveel veranderd dat het niet meer op dezelfde manier zou werken", zegt hij aan VRT NWS. Al wil dat niet zeggen dat "In de gloria" nooit meer in geen enkele vorm terugkomt. "Ik speel soms wel met het idee om iets zoals "Jambers 10 jaar later" te maken met "In de gloria". Waarbij we dus gaan kijken hoe het nu 20 jaar later met de personages gesteld is."

Al benadrukt Eelen wel dat zijn plannen verre van concreet zijn. Actrice Tania Van der Sanden die ook meespeelde in "In de gloria" laat alvast weten dat ze helemaal voor het idee is.

Frank Focketyn (l) aan het werk in het absurde "In de gloria".

Meest gelezen