Kitsune

Gentse straatartieste valt in de prijzen met muurschildering: "Mama vos waakt over jong, zoals ze waakt over de straat"

Street Art Antwerp heeft een muurschildering van een straatartieste uit Gent, Kitsune, tot een van de 5 mooiste van België verkozen. Het gaat om het werk 'Listen to your momma, darling', met daarop een vossenmoeder en haar jong. Ook kunstenaar Dzia uit Sint-Niklaas viel in de prijzen.

Street Art Antwerp brengt op een website in kaart waar je mooie straatkunstwerken kan zien. Om straatkunst meer aandacht te geven organiseerde de website een wedstrijd voor de mooiste straatkunst van Belgische artiesten. Op sociale media konden volgers een stem uitbrengen op een 100-tal werken. De beste 20 mochten door naar een tweede ronde, waarvan er nog 5 overbleven. De Gentse straatkunstenares Kitsune Jolene is een van de 5 gelukkigen en mag de 3e plaats opeisen.

Vosjes

"Ik heb gekozen voor vosjes. Op deze gevel past het ook wel want de vosjes kunnen uitkijken over de volledige straat. Je ziet het schilderij van ver al", vertelt Jolien De Waele, alias Kitsune. "De mama vos waakt over haar klein vosje, zoals ze ook waakt over de straat."

De kunstenares is eigenlijk nog maar 2 jaar bezig met muurschilderingen. "Mijn mama heeft me ooit aangeraden om te beginnen schilderen. Later met de steun van vrienden en van de street art community heb ik het muurschilderen ook omarmd. Voor dit specifieke werk ben ik geïnspireerd door de mama die in het huis woont met haar kinderen." Kitsune heeft er 5 à 6 dagen aan gewerkt. "Het was mijn eerste echte grote muurschildering, maar al bij al ging het vrij vlotjes vooruit."

(lees verder onder de foto)

Muurschildering tegen graffiti

Waarom die gevel? "Een vriend van mij is street art hunter, hij gaat op zoek naar gevels om muurschilderingen op te zetten. Hij had een briefje in de bus gestoken van de eigenaars en gezegd dat ze een mooie gevel hebben. Hij schreef erbij dat een muurschildering zou kunnen helpen met hun problemen met graffiti en tags die erop stonden", vertelt Kitsune.

De eigenaars van de woning kwamen via de Street Art Hunter terecht bij de kunstenares: "Na een gesprek over een thema heb ik dan gewoon carte blanche gekregen en zo is het ontwerp ontstaan."

Ik kreeg gewoon carte blanche

Kunstenares Kitsune

"Meer vossen in de stad"

"We hebben 2 kleine kinderen die nogal fan zijn van dieren, een voor de hand liggende keuze dus om er vosjes op te zetten. Meer vossen in de stad!", lacht de eigenares. "Eigenlijk zien we het zelf niet van binnenuit, dus we hebben onze gevel gewoon ter beschikking gesteld voor de buurt. Alle buren waren heel enthousiast en spraken mij aan dat ze het heel tof vonden."

(lees verder onder de foto)

Crowdfunding

De buurt hangt enorm samen en via crowdfunding is het allemaal tot stand gekomen. De buurtbewoners zijn er enthousiast over: "De stad is al grijs genoeg, ik vind dit een geweldig idee. En ook de kinderen vinden het fantastisch. Het is een mooi herkenningspunt." Het kunstwerk kreeg de gepaste naam "De Pekelvosjes" omdat het in de buurt 'Pekelharing' gemaakt is.

De muurschildering is gemaakt met penselen, zoals een echt schilderij, gecombineerd met spuitbussen. Je kan het bekijken in het centrum van Gent, in de Pekelharing, op de hoek van Pekelstraat en de Napoleon Destanbergstraat.

Bij de 5 winnaars waren 2 Oost-Vlamingen. Naast Kitsune kreeg kunstenaar Dzia in Sint-Niklaas de tweede plaats met een metershoge valk. Nummer 1 is 'PETs of the future' van kunstenaar Wietse dat in Oostende te zien is, nummer 4 is een werk van de Luikse kunstenaar NOIR en kunstenaar SMOK kreeg een 5e plaats.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen